Vlada će refundirati 280 hiljada eura bivšim radnicima „Bjelasice Rade“

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore najavila je da će bivšim radnicima Fabrike mineralne vode „Bjelasica Rada“ –u stečaju, refundirati oko 280.000 eura do punog iznosa priznatih potraživanja. Takođe, postoji realna mogućnost da se radnicima poveže radni staž.

Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija, da ustupi potraživanje Vlade, koje je odobreno za isplatu rješenjem Privrednog suda, bivšim zaposlenim radnicima, u ukupnom iznosu od 280.031 eura, prenosi Portal Analitika.

Takođe, zadužena su nadležna ministarstva da, nakon okončanja stečajnog postupka, definišu model plaćanja doprinosa Fondu PIO, radi povezivanja radnog staža bivšim zaposlenim radnicima AD „Bjelasica Rada“ – u stečaju, po spisku i u iznosima koji dostavi poreski organ i Fond PIO.

Podsjetimo, Espona je u više navrata pisala o problemima sa pokretanjem proizvodnje, protestima zaposlenih i uvođenju stečaja u bjelopoljskoj fabrici vode.

Kako se dodaje, odobrava se djelimična isplata utvrđenih potraživanja povjerilaca prvog isplatnog reda u srazmjeri od 71,565 %, odnosno odobrena je isplata bivšim zaposlenim radnicima iznosa od 266.858 eura od ukupnog priznatog potraživanja u iznosu od 372.889 eura. Takođe odobreno je za isplatu potraživanje Vlade Crne Gore, Ministarstva finansija – Poreske uprave u iznosu od 536.838 eura, na ime poreza i doprinosa na lična primanja bivših zaposlenih.

„Vodeći računa o socijalnoj ugroženosti bivših zaposlenih radnika AD „Bjelasica Rada“ Bijelo Polje – u stečaju predlažemo da Vlada Crne Gore ustupi svoje potraživanje, koje je odobreno za isplatu rješenjem Privrednog suda Crne Gore St.br.210/17 od 07.05.2018.godine, bivšim zaposlenim radnicima AD „Bjelasica Rada“ Bijelo Polje – u stečaju, u ukupnom iznosu od 280.031 eura, i to iznos od 106.031 eura na ime razlike između iznosa koji je odboren radnicima rješenjem Privrednog suda Crne Gore St.br.210/17 od 07.05.2018. godine (266.858 eura) i ukupno priznatog neto potraživanja zaposlenih u I isplatnom redu (372.889 eura), i iznos od 174.000 eura na ime isplate dijela iznosa (po 3.000 eura) prijavljenih potraživanja 58 radnika u III isplatnom redu po osnovu neisplaćenih otpremnina, po spisku koji je sastavni dio ove informacije“, navodi se u Informaciji.

Prema navodima tog medija, ustupanjem potraživanja Vlade Crne Gore, Ministarstvo finansija – Poreska uprava, bivšim radnicima AD „Bjelasica Rada“ Bijelo Polje – u stečaju, u ukupnom iznosu od 280.031 eura treba obezbijediti da Vlada Crne Gore stupa na mjesto zaposlenih kao povjerilaca u stečajnom postupku nad stečajnim dužnikom AD „Bjelasica Rada“ Bijelo Polje – u stečaju, za iznos ustupljenog potraživanja, u slučaju svake naredne diobe diobne mase stečajnog dužnika.

„Dakle u slučaju svake naredne diobe diobne mase umjesto bivših zaposlenih, čije potraživanje je priznato i utvrđeno od strane stečajnog upravnika ili naknadno u sudskom postupku, treba obezbijediti da egzistira kao povjerilac Vlada Crne Gore za ukupan iznos ustupljenog potraživanja od 280.031 eura. Preostali iznos odobren za isplatu u iznosu od 256.807 eura, predlažemo da se iskoristi na ime plaćanja dijela duga Fondu PIO radi povezivanja radnog staža bivšim zaposlenim radnicima a po spisku i u iznosima koji dostavi poreski organ i Fond PIO. Budući da se iznosom od 256.807 eura može podmiriti samo dio duga Fondu PIO radi povezivanja radnog staža bivšim zaposlenim radnicima AD „Bjelasica Rada“ predlažemo da Vlada obaveže Ministarstvo finansija da obezbijedi sredstva kako bi se izmirio ostatak duga Fondu PIO”, navodi se u vladinoj Informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *