Deficit javnih finansija 74,3 miliona eura

Dodajte komentar

Deficit javnih finansija na kraju prvog kvartala iznosio je 74,3 miliona eura i niži je za pola miliona od deficita ostvarenog u istom periodu lani, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva finansija (MF).

Deficit je gotovo istovjetan prošlogodišnjem, iako su prihodi za tri mjeseca ove godine skoro 30 miliona eura veći nego lani, zahvaljujući povećanju PDV-a, prihoda od doprinosa, te poreza na dobit. U odnosu na plan, niži je za 20,5 miliona. Deficit centralnog budžeta je iznosio 70,1 milion, adeficit lokalne samouprave 4,2 miliona eura.

– Javni prihodi u prvom kvartalu iznosili su 365,8 miliona. Naplata prihoda je u odnosu na prvi kvartal lani veća za 33,5 miliona”, piše u dokumentu MF-a “Analiza javnih finansijaprvi kvartal”.

Najznačajnija pozitivna odstupanja u odnosu na prvi kvartal prošle godine zabilježena su kod prihoda po osnovu PDV-a za 13,5 miliona, doprinosa za 8,9 miliona i poreza na dobit pravnih lica od 4,9 miliona, usled rasta ekonomske aktivnosti, ali i, kako piše, mjera fiskalne konsolidacije koje se odnose na povećanje standardne stope PDV-a za dva procentna poena i izmirenja po osnovu reprograma poreskog duga.

Javna potrošnja u prvom kvartalu je iznosila 440,1 milion eura i povećana je za 32,7 miliona u odnosu na uporedni period prethodne godine. Javna potrošnja je povećana zbog većih transfera institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru u iznosu od 15,8 miliona, zatim većeg izdvajanja za kapitalni budžet u iznosu od 5,8 miliona. U odnosu na plan javna potrošnja je niža za 27,6 miliona“, piše u dokumentu.

Primici državnog budžeta u prvom kvartalu iznosili su 456,4 miliona, od čega se na izvorne prihode odnosi 327,4 miliona, dok je 129 miliona prihodovano iz drugih izvora finansiranja, dominantno iz zaduživanja na domaćem tržištu. Izvorni prihodi viši su u odnosu na ostvarene u istom periodu lani za 29,8 miliona, a niži u odnosu na plan za 7,8 miliona. Ukupni izdaci budžeta za tri mjeseca su iznosili 397,5 miliona, što je za 29,4 miliona više nego lani.

Lokalna uprava je za tri mjeseca bila u minusu 4,2 miliona eura, dok je otplaćeno 12,6 miliona obaveza iz prethodnog perioda.

Prihodi lokalne samouprave su iznosili 38,4 miliona i porasli su tri i po miliona u odnosu na prvi kvartal lani. Porasli su prihodi od lokalnih poreza za 2,3 miliona i poreza na promet nepokretnosti za 1,4 miliona.

– Rashodi su iznosili 42,5 miliona, što je za 3,3 miliona više nego lani. U odnosu na plan rashodi su niži 12 miliona, prvenstveno zbog metodološkog tretmana otplate obaveza iz prethodnog perioda, koja se u izvršenju prikazuje kao izdatak lokalne samouprave, dok je u planu ova stavka prikazana kao dio otplate duga. Kada bi se ta stavka isključila iz izdataka lokalne samouprave, ostvareni rashodi bili bi na nivou planiranih”, piše u dokumentu Ministarstva

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *