YouTube mijenja algoritam prikazivanja video sadržaja

Dodajte komentar

YouTube je odlučio da promijeni algoritam koji određuje koji redoslijedom se prikazuju video sadržaji sa kanala na koje ste se pretplatili. Malo je reći da korisnici, a prije svih YouTuberi, nisu oduševljeni.

Bez ikakve najave, YouTube je počeo da eksperimentiše sa algoritmom koji mijenja način na koji se video sadržaji pojavljuju pretplatnicima na sadržaje sa kanala. Kako promena nije bila najavljena, bilo je potrebno vrijeme da dok korisnici nisu počeli da primjećuju da se nešto čudno dešava. Vijest o promjeni se ubrzo proširila društvenim mrežama, i kako trenutno stoje stvari, rijetko ko je zadovoljan promjenama. Šta se ustvari desilo, da korisnici budu toliko nezadovoljni?

Najgora odluka YouTubea ikada?
Eksperiment koji YouTube sprovodi podrazumijeva promjene algoritma tako da se više ne prikazuju najnoviji video uretci već “oni koje biste željeli da gledate”. Sumnja se da se na ovaj način favorizuju veliki kanali, dok je onima sa manje pretplatnika sada teže da budu viđeni. Na ovaj način se praktično ruši sam koncept Subscription feeda čija je poetna i bila da prikazuje kanale koje pratimo bez favorizovanja (jer su to kanali koji nam se jednako sviđaju). Pojedini YouTuberi su ovu odluku nazvali velikom greškom i najgorom odlukom ikada. Ipak, YouTube ima svoju logiku, koju je spreman da brani.

YouTube prije svega insistira da je riječ o eksperimentu koji utiče na malo broj korisnika. Njima je zaista promijenjen način na koji im se prikazuje sadržaj u feedu, pa se tako umjesto najnovijih videa prikazuje “ono što bi korisnik želio da gleda”. Drugim riječima, YouTube je razvio algoritam koji na osnovu vašeg gledanja “zna” šta vi ustvari želite, forsirajući na taj način najpopularnije sadržaje. YouTube sve to radi u cilju da se korisnici što duže zadrže. Više nije toliko bitan broj pregleda, koliko se forsira dužina gledanja. Ko duže drži pažnju pretplatniku YouTube će ga bolje rangirati.

YouTube mijenja subscription koncepciju
YouTuberi su bijesni jer se na ovaj način gubi smisao praćenja kanala. Do sada je najvažnija stvar bila nagovoriti korisnike da prate neki kanal. Međutim, YouTube je očigledno došao do zaključka da se količina kanala koje prate uvećala do tog broja da je potrebna doza filtriranja. Čuveni “sub za sub” je doveo do toga da mnogi korisnici imaju gomilu kanala na Subscription feedu a da ih ne prate uopšte. To potencijalno dovodi do manje pregleda i kraćeg gledanja videa. YouTube očigledno želi da to sasiječe u korijenu, ali ovaj način vjerovatno nije najbolje rješenje.

Ukoliko YouTube zaista krene da prikazuje ono što njemu najviše odgovara, birajući sadržaj u ime korisnika, urušiće se sistem pretplate na kanale, a otvoriće se prostor manipulacijama. Da li ovo znači da će se forsirati plaćanje prikazivanja na vrhu ili će YouTube jednostavno gurati najpopuarnije sadržaje koji donose najviše novca? Ova promjena nas podseća na Explore feed eksperiment koji je sprovodio Facebook a znamo kako je to prošlo.

PCPress.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *