Pet najboljih knjiga za ovo ljeto po izboru Bila Gejtsa

Dodajte komentar

Multimilijarder, filantrop i suosnivač kompanije “Majkrosoft” Bil Gejts pasionirani je čitalac knjiga.
Gejts svake godine objavi listu pet knjiga, koje preporučuje za ljetnji odmor, a ove godine lista izgleda ovako:

1. “Leonardo da Vinči” – Volter Ajzakson

Biografija velikog umjetnika baca novo svijetlo na njegovu ličnost, i pokazuje nam da možemo mnogo da naučimo od njega.

“Mislim da je Leonardo jedan od najfascinantnijih ljudi u istoriji. Iako je danas najpoznatiji kao slikar, imao je apsurdno širok spektar interesovanja, od ljudske anatomije do pozorišta. Ajzakson je do sada najbolje uspio da poveže različite strane njegovog života i objasni po čemu je taj čovjek tako poseban”, kaže Gejts.

2. “Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved” – Kejt Bauler

Kada je autorki ove knjige dijagnostikovan četvrti stadijum raka debelog crijeva, pokušala je da otkrije šta je dovelo do toga.

“Rezultat su srceparajući, ali iznenađujuće zabavni memoari o vjeri i mirenju sa svojom sopstvenom smrtnošću”, objašnjava Gejts.

3. Lincoln in the Bardo – Džordž Sonders

Riječ je o fiktivnom romanu koji se bavi tugovanjem Abrahama Linkolna nad njegovim preminulim sinom Vilijamom Volisom Linkolnom. Radnja cijelog romana smještena je u jedno jedino veče, u stanje poznato kao bardo – mjesto između života i ponovnog rođenja.

“Mislio sam da znam sve što je potrebno o Linkolnu, ali me je ovaj roman naveo da ponovo razmislim o određenim djelovima njegovog života. On spaja istorijske činjenice iz vremena Građanskog rata sa fantastičnim elementima. Praktično je riječ o dugom razgovoru između 166 duhova, uključujući Linkolnovog preminulog sina. Stekao sam novi uvid u to koliko je Linkolna u tom trenutku mogla da pritiska težina žaljenja i odgovornosti.”

4. “Origin Story: A Big History of Everything” – Dejvid Kristijan

Ova knjiga priča priču o univerzumu – od prije 13,8 milijardi godina do budućnosti, i o našem mjestu u njoj.

“Dejvid je stvorio jedan od mojih najomiljenijih kurseva do sada, Veliku istoriju. Riječ je o otkrićima u okviru različitih disciplina, koja su povezana u jednu cjelinu. Ako vam taj kurs nije poznat, ova knjiga će biti odličan uvod”, smatra Gejts.

5. “Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think” – Hans Rosling, Ola Rosling i Anna Rosling Ronlund

Ova knjiga nudi radikalno drugačije objašnjenje globalnih trendova i deset nagona koji mijenjaju našu perspektivu.

“Preporučujem ovu knjigu od dana kada je objavljena. Hans nam pruža radikalno drugačije osnovno razumijevanje istine o svijetu – kako se život generalno menja nabolje, i šta je sve potrebno poboljšati. Autor, takođe, iznosi nezaboravne anegdote iz svog života. On je jedan briljantan čovjek, a ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao”, zaključuje Gejts na svom blogu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *