Električni automobili uzrokovali pad prodaje goriva u Norveškoj

Dodajte komentar

Naftna industrija u Norveškoj trpi prve posljedice rasta udjela električnih automobila na putevima ove skandinavske države.

Prodaja nafte u Norveškoj je pala prvi put od 2014. godine. Prodaja benzina je pala za 2,9 posto, a prodaja dizela za 2,7 posto. Ovo je prvi put da je prodaja goriva pala nakon masovnog ulaska električnih automobila u Norvešku.

Udio novih električnih automobila u Norveškoj prvi put je prošle godine prešao 50 posto u odnosnu na nova konvencijalna vozila koja se kreću uz pomoć fosilnih goriva.

Norveška je tako potvrdila lidersku poziciju na tržištu nove industrije električnih automobila. Štaviše, tržište fosilnih goriva u skandinavskoj državi počinje da osjeća posljedice ovog nezustavljivog trenda.

Da sve bude zanimljivije, Norveška je 12. najveća izvoznic anafte na svijetu i prva izvoznica nafte u Evropi i svoje bogatstvo u dobrom dijelu može zahvaliti upravo crnom zlatu. ipak, Norveška je odlučila da krene putem progresa, napuštajući fosilna goriva i pokazujući ostatku svijeta kako budućnost može izgledati.

U cjelokupnom udjelu automobila u Norveškoj, električna auta čine deset posto, pa je jasno da je potpuna zamjena “običnih auta” još daleko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *