Da li će se Makedonija i Grčka konačno dogovoriti oko imena?

Dodajte komentar

Ministri inostranih poslova dvije zemlje usaglašavaju dokumenta koji bi mogao otvoriti put rješenju decenijama starog spora oko makedonskog imena. Novi naziv države bi, kako se spekuliše mogao biti Republika Ilindenska Makedonija.

Naziv Ilindenska Makedonija odnosi se na pobunu protiv Osmanskog carstva 1903., koja je izbila u Kruševu u današnjoj Makedoniji 2. avgusta, na Ilinden, pravoslavni vjerski praznik sv. Ilije. Pobunu poznatu kao Ilindenski ustanak Turci su okrutno ugušili.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotziasje rekao da su on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov zaključili razgovore o tom pitanju i da će ih sada preuzeti dva premijera nakon što se riješe neka pravna pitanja.

“Nacrti dokumenata pripremljenih na ministarskom nivou biće predati dvojici premijera koji će to raspraviti među osobom i postići konačan dogovor”, rekao je Kotziasnakon sastanka ministara vanjskih poslova članica EU-a u Briselu. On nije naveo pojedinosti o tome što je dogovoreno u njegovim razgovorima s Dimitrovim.

Grčka i Makedonija nastoje postići sporazum prije summita EU-a krajem juna koji bi mogao otvoriti put Makedoniji za moguće članstvo.

Grčka se dugo vremena protivila da Makedonija dobije pravo koristiti  to ime tvrdeći da bi to značilo i posezanje za teritorijem sjeverne grčke regije istog imena. Spor je blokirao nastojanja Makedonije da se pridruži NATO-u i Evropskoj uniji.

Grčki premijer Alexis Tsipras je nakon susreta s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom ranije ovoga mjeseca rekao da su dvije zemlje uveliko približile stajališta te da bi se, ako će napredak biti dovoljan, mogli ponovno sastati idućeg mjeseca.

Naziv Ilindenska Makedonija  ne želi VMRO-DPMNE, kao ni grčki konzervativci

Makedonska vodeća opoziciona stranka, VMRO-DPMNE protivi se promjeni imena države u Republika Ilindenska Makedonija, saopštila je i time umanjila izglede u rješenje decenijama dugog spora s Grčkom.

“VMRO-DPNE neće podržati promjenu ustava radi promjene ustavnog imena”, rekao je stranački čelnik Hristijan Mickoski u nakon sastanka s makedonskim premijerom.

Za bilo kakvu promjenu imena države Zaevu treba podrška VMRO-DPMNE.

Naziv Republika Ilindenska Makedonija naišao je i na negativne reakcije grčkih konzervativaca. Novo ime, kako DPA doznaje iz izvora bliskih grčkoj stranci Nova demokratija(desni centar), grčki konzervativci nisu dočekali s odobravanjem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *