Prošle godine ukradeno 1,2 milijardi dolara kriptovaluta

Dodajte komentar

Kriminalci su od početka prošle godine ukrali kripto-valute ukupne vrijednosti oko 1,2 milijarde dolara, procjenjuje radna grupa za borbu protiv krađe podataka na Internetu APWG. Procjene objavljene u četvrtak dio su istraživanja te neprofitne grupe o kripto-valutama i obuhvataju kako prijavljene, tako i neprijavljene krađe.

“Kriminalci koriste kripto-valute u kriminalnim aktivnostima poput trgovine drogom i pranja novca a sada primjećujemo da su počeli da kradu i same kripto-valute”, kazao je u interviewu za Reuters izvršni direktor kompanije za sigurnost kriptovaluta CipherTrace Dave Jevans, ujedno i predsjednik APWG-a.

Po njegovoj je procjeni od navedenog iznosa od 1,2 milijarde dolara vraćeno samo oko 20 posto ili manje. Napominje da policajci širom svijeta imaju pune ruke posla hvatajući kradljivce. Ujedno upozorava da će novi evropski zakon o zaštiti podataka na Internetu (GDPR), koji je stupio na snagu, vjerovatno zakočiti na njihove istrage.

“GDPR će negativno uticati na opću sigurnost Interneta i takođe će nehotice pomoći cyber kriminalcima”, smatra Jevans.

“Ograničavanjem pristupa ključnim informacijama novi će zakon znatno omesti istrage o kibernetičkom kriminalu, krađi kripto-valuta, krađi identiteta, ucjenjivačkom i zlonamjernom softveru, prevarama i prisvajanju procesne snage kompjutora kojima ‘rudari’ vade kripto-valute”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *