Cijene nafte oštro pale nakon šest sedmica rasta

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte proše nedjelje oštro pale, nakon šest nedjelja rasta, jer su Saudijska Arabija i Rusija otvorile pitanje ublažavanja proizvodnih ograničenja koja su gotovo godinu i po dana podržavala rast.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle nedjelje potonula 3,3 posto, na 76,45 dolara, dok je na američkom je tržištu barel pojeftinio 4,8 posto, na 67,90 dolara.

Do samog kraja prošle nedjelje cijene su se nafte manje-više stabilno kretale oko najviših nivoa od novembra 2014. godine da bi u petak oštro pale nakon vijesti o mogućem povećanju proizvodnje OPEC-a i njegovih partnera.

Ruski ministar za energetiku Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Khalid al-Falih sastali su se u St. Peterburgu kako bi uoči sastanka OPEC-a idućega mjeseca proučili uslove sporazuma o ograničenju proizvodnje koji su na snazi od početka prošle godine.

Od januara 2017., naime, OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi smanjili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene.

Ovoga puta ministri su, zajedno s kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, raspravljali o povećanju proizvodnje za milion barela dnevno. Tako bi se idućeg mjeseca na sastanku OPEC-a predložilo postupno ublažavanje proizvodnih restrikcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *