Uber vrijedi 62 milijarde dolara, iduće godine izlaze na berzu

Dodajte komentar

Vrijednost Ubera u godini dana narasla je za 14 milijardi dolara bruto. U prvom kvartalu dostigli su vrijednost od 62 milijarde dolara i povećali prihode u odnosu na prošlu godinu za 55 posto, piše CNBC. Smanjili su rashode, a najviše novca su zaradili prodajom svog jugoistočnog poslovanja konkurentu Grab i udruživanju s Yandex Taxijem u Rusiji.

Uber planira da proda dobar dio svojih dionica već postojećim investitorima i zaradi do 400 do 600 miliona dolara. Analitičari su uglavnom složni kako je vrijednost kompanije bitno narasla, najviše zbog povećanja vrijednosti dionica i većeg broja prodanih dionica uopšte. Novi direktor Ubera Dara Khosrowshahi kaže da nema namjeru da se zaustavi na ovim odličnim rezultatima.

“Imamo odličnu priliku da postanemo još veći, uložićemo više u sve aspekte našeg poslovanja, a najviše u ključni biznis prevoza ljudi”, naglasio je.

Kako je Uber privatna kompanija, mnoge je iznenadilo što je objavila svoje finansijske rezultate. Analitičari smatraju kako je riječ o pripremama za izlazak na berzu iduće godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *