Deutsche Telekom će isplatu dividendi vezati za povećanje dobiti

Deutsche Telekom najavljuje da će njegova poslovna odjeljenja u matičnoj Njemačkoj i u drugim evropskim zemljama te u SAD-u od iduće godine bilježiti rast, dodajući takođe da će ubuduće isplatu dividendi vezati za povećanje dobiti.

U srednjoročnoj poslovnoj strategiji za razdoblje od 2017. do 2021. godine najveća evropska telekomunikaciona kompanija predviđa povećanje prihoda za jedan do dva posto godišnje.

Prilagođena temeljna dobit trebala bi u promatranom razdoblju rasti za dva do četiri posto godišnje. To je u skladu sa ciljevima objavljenim za razdoblje od 2014. do 2018.

Najavljuju takođe da će za tekuću poslovnu godinu isplatiti dividendu od 70 eurocenti po dionici, u odnosu na 65 eurocenti po dionici isplaćenih za 2017.

Nakon toga isplata dividendi biće vezana za prilagođenu dobit po dionici koja bi trebala porasti s ovogodišnjeg jednog eura po dionici na 1,20 eura po dionici u 2021. godini.

Povećanje dividende zahtijevaće ostvarenje ciljeva rasta, uključujući one zacrtane za posrnulo odjeljenje informatičko-tehnoloških usluga T-Systems, te disciplinu u ulaganjima i kontrolu troškova.

“U sljedećih nekoliko godina nastavićemo da pokazujemo profil rasta bez presedana u našoj industriji”, istakao je u saopštenju izvršni direktor Tim Hoettges, dodajući da bi od 2019. godine sva poslovna odjeljenja  trebala dati doprinos tom rastu.

U DT-u napominju i da razmatraju i mogućnost otkupa dionica.

Srednjoročni plan ne uključuje predloženo spajanje američkog ogranka T-Mobilea sa Sprintom. Pod uslovom da transakcija bude zaključena početkom 2019., njen će uticaj na poslovne rezultate DT-a i novčani tok biti negativan do kraja 2021. godine, napominju.

Spajanje bi trebalo kreirati trećeg operatera u SAD-u sa 127 miliona klijenata i rezultirati sinergijom procijenjene neto aktuelne vrijednosti od 43 milijarde dolara. Prethodno ga moraju odobriti nadležni regulatori, napominju u njemačkoj kompaniji.

Na matičnom tržištu DT će se fokusirati na proširenje mreže za širokopojasni pristup Internetu i na mobilne usluge u mrežama pete generacije. Aukcije za frekvencije bit će održane početkom iduće godine.

SEEbiz

Check Also

Vučelić: Luka Bar izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu

Luka Bar je izolovana u odnosu na glavne centre distribucije na Mediteranu i na čvorišta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *