Čuveni Titov avion sletio u Tivat

Avion „DC 6 B“ koji je bio u vlasništvu doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josipa Broza Tita, a sad je vlasništvo kompanije „Red Bull“ i njene flote „Flying Bulls“ sletio je danas u 12.55 u Tivat.

Jedini „DC 6“ koji trenutno krstari planetom sletio je na tivatski aerodrom iz Beča i to je njegov prvi zvanični dolazak u Crnu Goru, prenosi Radio Tivat.

U Tivat je doveo tridesetak VIP putnika, među kojima su i članovi porodica zaposlenih koje je „Red bul“ nagradio ovim izletom. Avion će u Tivtu ostati do sjutra kada je planiran njegov povratak za Beč.

Novi vlasnici vode računa o istoriji ovog aviona pa postoji mogućnost da čuveni Titov „DC 6“ sjutra posjeti i 96-godišnji pilot Ratnog vazduhoplovstva JNA koji je bio za njegovim komandama dok je prevozio doživotnog predsjednika SFRJ.

Riječ je o luksuznom avionu koji je 17 godina služio Titu i njegovim uglednim gostima da bi se nakon restauracije 2004. godine, ovom letjelicom ponosila„Flying Bulls“ flota. Pored Titovog „DC 6“ austrijska flota ima i neke od najčuvenijih aviona u istoriji kao što su američki bombarder B 24 J „Mitchell“, Lockheed P 38 „Lightning“, i F4U 4 „Corsair“. Ipak veličina retro dizajn čine Titov avion draguljem austrijske avijacije i ove flote.

Avion je proizveden u “Daglas Erkraft kompaniji” u Santa Moniki 1958. godine, kada ju je kupio JAT i pretvorio u luksuzni Titov vazduhoplov. 1975. godine avion je prodat tadašnjem predsedniku Zambije Kenetu Kaundi. Šef ove afričke države koristio ga je kao VIP avion sve dok se i on nije zasitio pa je čuvena letelica skrajnuta u hangar aerodroma u zambijskom glavnom gradu Lusaki.

Kris Šute, operater malih aviona iz namibijskog grada Vindhoeka ga je potpuno restauiriao i služio je njegooj kompaniji za turističke panoramske letove iznad Viktorijinih vodopada.

Bivši glavni pilot “Flajing bulsa” Sigi Angerer ga je kupio, a 2004. završena je trogodišnja detaljna restauracija ovog aviona u fabrici izgrađenoj djelimično samo zbog dragocjenog primjerka DC-6. U julu 2013. godine DC-6B je konačno dobio austrijsko državljanstvo i sad leti pod registracijom OE-LDM, pa je ujedno postao prvvi ovakav model aviona u istoriji austrijske avijacije.

Radio Tivat

Check Also

McCann Podgorica prva agencija iz Crne Gore nagrađena na međunarodnom festivalu Golden Drum

Prvi put agencija iz Crne Gore nagrađena je na jednom od najznačajnihih festivala iz svijeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *