Evropski parlament zbog Kine traži strože praćenje stranih investicija

Dodajte komentar

Zastupnici Evropskog parlamenta blizu su usuglašavanja predloga direktive kojim bi se proširila ovlašćenja Evropske komisije za ispitivanje stranih ulaganja u kontekstu sve izraženije zabrinutosti zbog kineskih akvizicija u Evropi.

Odbor EP-a za međunarodnu trgovinu raspravlja o oko 450 amandmana na predlog direktive koji je EK prošle godine uputio u proceduru, a uskoro bi mogli dovršiti i vlastiti prijedlog. Glasanje se očekuje u ponedjeljak, kazalo je za Reuters nekoliko funkcionera upućenih u tok rasprave.

Predlog odbora biće stroži od onog Komisije u nekoliko aspekata, tvrde funkcioneri – proširiće listu sektora podložnih provjeri i i obvezaće Brisel na analizu sumnjivih ulaganja. U prijedlogu Komisije analiza je bila stvar izbora.

Parlamentarci takođe nude puno širu definiciju važne infrastrukture i tehnologija koji mogu aktivirati postupak praćenja. Popisu su tako dodani mediji, luke, automobilski sektor i izborna infrastruktura.

Naglašena je takođe važnost zaštite osobnih podataka građana EU-a i pojačan je fokus na ulaganja koja se možda sprovode pod državnim uticajem, čime su uvažene bojazni da kineske kompanije kupuju evropske konkurente u sklopu industrijske strategije osmišljene pod dirigentskom palicom Pekinga.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *