Američki Wexxon zainteresovan da gradi nastavak autoputa

Dodajte komentar

Američka Vekson (Wexxon) grupa zainteresovana je da gradi preostale dvije dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara, nezvanično saznaje Pobjeda. Memorandum o saradnji sa Vladom Crne Gore trebalo bi, da bude potpisan uskoro. Uslovi koje najavljuje ova američka grupa su bolji od do sada ponuđenih za ovaj projekat.

Pored ovih nezvaničnih, zvanična je jedino informacija koju je Vlada objavila početkom maja kada se crnogorska delegacija u kojoj su bili ministar saobraćaja Osman Nurković i poslanik Ervin Ibrahimović spremala da otputuje na sastanak sa predstavnicima Veksona u Vašington.

U Vladinoj informaciji se navodi da će Nurković i Ibrahimović sa predstavnicima Veksona imati sastanke od 6. do 10. maja ove godine.

Detalji se ne navode, jedino se kaže daje ova američka kompanija zainteresovana za intenzivnu saradnju sa Crnom Gorom.

“Vekson grupa izrazila je interes za ostvarivanje potencijalne saradnje sa Vladom Crne Gore na sprovođenju projekata i aktivnosti vezanih za doprinos unapređenju infrastrukture, usluga i ekonomskog rasta Crne Gore. Finansiranje bi bilo bazirano na donaciji, dodjeljivanjem svih potrebnih resursa za sprovođenje radova predloženih od strane Vlade Crne Gore, sa obavezom sprovođenja svih odobrenih projekata u datom vremenskom periodu i okviru dodijeljenog budžeta. S obzirom da se očekuje pozitivan efekat po privredni razvoj Crne Gore, delegacija putuje u SAD radi učešća na sastancima sa Vekson grupom, kao i usaglašavanja i potpisivanja sporazuma”, navedeno je u Vladinoj informaciji koja je objavljena nakon sjednice 4. maja tekuće godine.

Takođe se navodi da će se sastanci sa Vekson grupom fokusirati na ostvarivanje potencijalne saradnje sa crnogorskom Vladom po pitanju realizacije infrastrukturnih projekata, baziranih na fondovima za donaciju.

Vlada je krajem marta ove godine potpisala Memorandum o razumijevanju sa kineskom kompanijom CRBC i saradnji za projekat gradnje autoputa Bar-Boljare na principima privatno-javnog partnerstva.

Tada je saopšteno da su Eksim banka i CRBC, prema riječima njihovih predstavnika, spremne da učestvuju u nastavku gradnje autoputa kroz Crnu Goru, odnosno u realizaciji druge dvije dionice i to odmah nakon završetka prioritetne.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *