Startovao Program mentorstva i edukacije za mlade preduzetnike i preduzetnice

Dodajte komentar

Institut za preduzetništvo i ekonomski razvoj (IPER) je danas predstavio svoj novi projekat pod nazivom “Biznis mladih – program mentorstva i edukacije”, čiji je cilj podrška razvoju preduzetništva među mladima u Crnoj Gori. Nakon objavljenih javnih poziva, danas je upriličeno predstavljanje 11 mentora i 18 mladih preduzetnika koji će u narednom periodu intenzivno sarađivati.

“Preduzetništvo mladih je jedno od mogućih rješenja problema visoke nezaposlenosti ove populacije. U odnosu na zemlje EU, zaposlenost mladih u Crnoj Gori je skoro dva puta manja, a od ukupnog broja zaposlenih, tek svaki deseti mladi čovjek je preduzetnik. Ovakvim projektima promovišemo poziv preduzetnika kao mogući izbor za mlade ljude, povezujemo ih sa poslovnim ljudima koji će svojim iskustvom i kontaktima doprinijeti razvoju njihovih biznisa i kreiranju novih radnih mjesta.” istakla je u uvodnom obraćanju dr Dragana Radević, direktorica IPER-a.

Mladi preduzetnik Čedo Čizmović, osnivač Inch agencije i predstavnik Unije mladih preduzetnika Crne Gore, istakao je značaj mentorstva za prve preduzetničke korake.

Kad sam započinjao svoj biznis, neke informacije mi nisu bile dostupne, nisam imao dovoljno iskustva što sam kasnije platio nekim svojim grešakama. Ako na ovaj način uspijemo da svedemo greške mladih preduzetnika na minimum, onda će projekat biti više nego uspješan.”

Projekat se realizuje uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID). Obraćajući se prisutnima, Stiven Litle, direktor za ekonomski razvoj USAID-a za Evropu i Evroazijupodijelio je lično iskustvo iz svog mentorskog odnosa i činjenicu da je danas i sam mentor mlađim kolegama.

“Naše aktivnosti su regionalnog karaktera, što je za Crnu Goru, kao malu privredu, izuzetno važno – da ima pristup velikim tržištima i da napreduje u regionalnim i evropskim integracijama. Podržavamo ovaj projekat jer vas – preduzetnike, vidimo kao ključni faktur za razvoj crnogorske privrede i društva.”

Projektom je predviđeno da mentori koji su već iskusni preduzetnici, tokom perioda od 7 mjeseci, strukturirano prate rad mladih preduzetnika, pružaju im savjete i prenose znanja i iskustvo. Uporedo sa tim, za mlade preduzetnike će biti organizovane edukacije na teme koje sami odaberu (izrada biznis plana, digitalni marketing, finansije itd.), kao i tematski događaji sa ciljem rješavanja konkretnih problema sa kojima se suočavaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *