Naslovne strane dnevnih novina za 23. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Tender za istraživanje podmorja na jesen

Ministarstvo ekonomije planira da na jesen raspiše tender za dodjelu koncesije za istraživanje crnogorskog podmorja, a u cilju prikupljanja seizmičkih podataka, njihovog procesinga i interpretacije. Na taj način, kako su objasnili u tom resoru, povećaće se nivo znanja o potencijalu nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa.

Fabrika drvoprerade danas počinje da radi

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović prisustvovaće danas na Bioču otvaranju fabrike drvoprerade Bekom CO, saopšteno je iz resornog ministarstva. Osim Simovića, početak rada novog postrojenja, ispratiće i gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, kao i predsjednik Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević.

Aerodromi bi prikupili deset miliona dokapitalizacijom

Potencijalna dokapitalizacija Aerodroma Crne Gore putem inicijalne javne ponude, gdje bi se kao kupci javljali građani, bila bi od istorijskog značaja za dalji razvoj tržišta kapitala, ocijenio je izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović. Ta kompanija bi, po iznosu prihoda koji su na godišnjem nivou od oko 35 miliona eura, bila među pet preduzeća sa najvećim prihodom na tržištu.

Dan

Za dvije godine u plusu 16 miliona

Vlasnici kladionica imali su u poslednje dvije godine čistu dobit od skoro 16 miliona eura. Tokom prošle godine prijavljena su 2.572 radnika u tim objektima, a prosječna bruto plata koju daju radnicima iznosi 325 eura, što je neto plata od 200 eura, pokazuju podaci Poreske uprave (PU).

Ukidaju tri institucije

Nacrtom Zakona o javnom i privatnom partnerstvu (JPP) predviđeno je osnivanje Agencije za investicije i ukidanje tri institucije Agencije za promociju stranih investicija (MIPA), Komisije za koncesije i Sekretarijata za razvojne projekte. Tekst zakona je najavnoj raspravi do 18. juna, a njime je propisano i da sav rizik javno-privatnog partnerstva preuzima privatnik. Zakonom bi trebalo da se definiše način realizacije većih infrastrukturnih projekata.

Kamata 6,75 odsto

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, pala je u februaru 0,03 procentna poena i iznosilaje 6,75 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Prosječna ponderisana nominalna kamatna stopa u februaru je oslabila 0,04 procentna boda na 6,1 odsto piše u Biltenu CBCG, prenosi Mina biznis.

Pobjeda

Biraju nove odbore direktora

Skupština akcionara HTP Atlas hotel grup iz Bara biće održana 19. juna. Pored izvještaja o poslovanju u narednoj godini odlučivaće o smjeni članova odbora direktora i izboru novih. I skupština akcionara HP Fjord iz Kotora je 22. juna. I na njihovom dnevnom redu su izvještaji o poslovanju i izbor novih članova odbora direktora.

Odbijanje KAP-a povećalo bi račune za struju

Kompanija Uniprom, koja od sredine 2014. upravlja Kombinatom aluminijuma, prošle godine je podnijela zahtjev za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije preko koje industrijska zona KAP-a dobija struju, saopšteno je iz Regulatorne agencije za energetiku (RAE). U slučaju da RAE odbije zahtjev Uniproma, postoji opasnost da dođe do povećanja računa za struju.

Država će prodavati informacije naftnim kompanijama

Ministarstvo ekonomije planira da na jesen raspiše tender za dodjelu koncesije za istraživanje u crnogorskom podmorju u cilju prikupljanja seizmičkih podataka, njihovog procesinga i interpretacije, kako bi se povećao nivo znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *