Država će prodavati informacije naftnim kompanijama

Dodajte komentar
Ilustracija

Ministarstvo ekonomije planira da na jesen raspiše tender za dodjelu koncesije za istraživanje u crnogorskom podmorju u cilju prikupljanja seizmičkih podataka, njihovog procesinga i interpretacije, kako bi se povećao nivo znanja o potencijalnosti nalaženja komercijalnih ležišta nafte i gasa.

Portparolka Uprave za ugljovodonike Jelena Savković kazala je da će se na taj način stvoriti preduslovi za objavljivanje novog, drugog tendera za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa.

“Tender koji je planiran za jesen namijenjen je takozvanim multiclient geofizičkim kompanijama koje će o sopstvenom trošku i riziku obaviti seizmička istraživanja. Nakon što obave istraživanja, interpretirani podaci će se nuditi i prodavati naftnim kompanijama”, rekla je Savković.

Ona je objasnila da koncesija za istraživanje u sebi ne sadrži fazu proizvodnje, već je orijentisana samo na istraživanje i povećanje znanja o ugljovodoničnoj potencijalnosti. Država, kako je dodala, kao vlasnik podataka do kojih kompanije dođu, od takvog procesa ima višestruku korist.

“Država je vlasnik podataka, a kroz ugovor daje pravo kompanijama da te podatke nude većem broju klijenata. Profit ostvaren tom aktivnošću, nakon pokrivanja troškova, biće dijeljen između države i kompanije u procentualnim odnosima koji će biti definisani ugovorom o dodjeli koncesije za istraživanje. Kada ugovorni period istekne, podaci i pravo njihove komercijalizacije isključivo će pripadati državi”, saopštila je Savković.

Ona je dodala da to znači da će država ostvariti značajan prihod od prodaje tih podataka.

“Glavni benefit je to što ćemo imati više znanja o stanju u crnogorskom podmorju, tačnije, dobićemo precizniju sliku o potencijalnim komercijalnim nalazištima nafte i gasa, koja će dovesti, pored postojećih, i nove naftne kompanije u Crnu Goru”, objasnila je Savković.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *