Radiće se novi premjer zemljišta na Primorju

Dodajte komentar

Evidencijom katastra nepokretnosti pokriveno je u ovom trenutku 78 odsto teritorija Crne Gore, za 12 odsto podaci su pripremljeni i u toku je proces njihovog izlaganja na javni uvid, dva odsto je evidencija katastra zemljišta i oko osam odsto je popisni katastar, koji pokriva dio teritorije opštine Nikšić, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević.

Kako je naveo, uspostavljanje evidencije katastra nepokretnosti za oko 100.000 hektara opštine Nikšić započelo je ovih dana uz podršku Vlade Crne Gore i velikog angažovanja zaposlenih .

“Tačnost katasraskih podataka nesumnjivo je u direktnoj vezi sa imaocima prava na nepokretnostima. Uvođenjem notarijata, podaci o vlasnicima sadržani u notarskom aktu su precizno definisani, što uveliko poboljšava kvalitet baze podataka katastarskih evidencija”, kaže Kovačević.

Dodaje da problem predstavljaju podaci stvarani u prethodnom periodu, velikim dijelom zbog nezainteresovanosti ili neobaviještenosti o potrebi prisustva u procesu izrade katastra nepokretnosti, što je uslovilo upis u evidenciju bez tačnog JMBG ili bez osnova sticanja zbog nepostojanja validne dokumentacije.

“U ovim slučajevima je nemoguće bez zahtjeva stranke izvršiti bilo kakvu promjenu, što ukazuje na neophodnost provjere podataka od strane zainteresovanih stranaka i podnošenje zahtjeva za ispravku podataka. Upravo iz tih razloga omogućeno je svim korisnicima naših usluga da putem on-line servisa provjere stanje podataka u realnom vremenu i zajedno ispravimo sve uočene nedostatke”, pojašnjava on.

Svjedoci smo, kako navodi,  da u ranijem periodu nije postojala velika zainteresovanost za upis imovine, ali povećanjem broja prometa nepokretnosti u periodu od 2005. do 2008. godine i broj zahtjeva za ostvarivanjem prava na nepokretnostima se u velikoj mjeri povećao.

“Takođe, moramo istaći i činjenicu da je dio katastarskih evidencija stvaran u periodu kada nije bila moguća primjena tehnologija, koja nam sada omogućava uočavanje grešaka ne samo u poslovima iz nadležnosti Uprave, već i u svim sferama poslovanja. Veoma je važno otkloniti i te greške, ali opterećenost ne samo redovnim, već i vanrednim poslovima važnih državnih projekata često sve ovo stavlja u drugi plan. U nekim slučajevima pogotovo, u dijelu Primorja, neophodno će biti raditi obnovu ili čak i novi premjer ukoliko se ustanove odstupanja van dozvoljene zakonske norme”, poručio je na kraju.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *