Analiza “Wall Street Juornal”-a: Svaki peti ICO je prevara

Analiza “Wall Street Journal”-ovih istraživača, pokazala je da svaka peta inicijalna javna ponuda coina (ICO-a) ima neka obilježja prevare.

Naime, istraživači su proučili 1.450 inicijalnih javnih ponuda coina (ICO-a) i njihove prateće dokumente, pokretače, web stranice, i sve dostupne podatke vezane za njih.

ICO-ovi su poslednjih meseci postali vrlo propulzivan način za brzo prikupljanje kapitala, pa je logičan i rezultat ovog istraživanja – analiza je pokazala da najmanje 271 ICO (dakle, otprilike svaki peti) ima neka obilježja prevare.

Detaljna analiza pokazuje da su od pregledanih gotovo hiljadu i po ponuda coina njih 124 imale lažne ili skrivene pokretače ili članove tima, 111 ih je plagiralo prateću dokumentaciju (“white papere”), 48 ih nije imalo aktivnu web stranicu, a njih 25 garantovalo je ulagačima određeni povrat na investiciju, što je direktno u suprotnosti sa američkim zakonodavstvom.

ICO (Inicijalna ponuda coina) je za sada neregulisani način prikupljanja kapitala putem kriptovaluta, koju obično koriste startupi. Izdavač prodaje svoje coine investitorima kao što bi to učinio s dionicama. Ulagači vjeruju da će startup uspjeti i da će vrijednost coina porasti, čime će oni dobiti određeni povrat na uložena sredstva. Protivnici ovog načina finansiranja ističu nedostatak regulative i gotovo nikakvu zaštitu investitora.

Od pronađenih sumnjivih ICO-ova veliki dio je bio već ugašen, ali su neki i dalje prikupljali novac od investitora, koji su spremni da daju novac za sumnjive digitalne coine koji vjerovatno u najskorijoj budućnosti neće vrijedjeti baš ništa, prenosi Seebiz.

Ova analiza prvi put je kvantifikovala sumnje mnogih koji su govorili da je na ICO tržištu teško odvojiti žito od kukolja i pronaći zaista valjanu ponudu iza koje stoji neka institucija ili kompanija s kredibilitetom, te koji bi zaista mogli biti isplativo ulaganje.

Ekonomski online

Check Also

Montenegroberza: Državne obveznice podigle indekse

Rast oba indeksa i milionski promet obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se skraćeno …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *