Srbija dobila svoju prvu kriptovalutu – xCEEdium

Blokčein, kriptovalute, zaštita podataka i onlajn bankarstvo u Srbiji neće više biti samo novi termini, postaće i sasvim opipljivi – jer se baš zbog njih 22. i 23. maja u Beogradu okuplja bankarska elita na najvećoj reagionalnoj fintek konferenciji xCEEd. Jedan od organizatora, direktor kompanije Paneleven Pavle Ljujić objašnjava zbog čega su ove tehnologije, ali i ovo tržište ključne za finansijski sektor budućnosti, kao i šta je xCEEdium, prva srpska kriptovaluta koju će predstaviti na konferenciji.

Šta je xCEEDium?

Zavisi koga pitate u našoj (ili u xCEEd) organizaciji, kaže Ljujić.

“Ako pitate inženjere reći će vam da je to ECR20 token na Ethereum mreži; ali ako pitate marketing reći će vam da je to novi način koji smo sagradili i usaglasili kriptovalutu tako da budemo prvi na planeti koji će je stvoriti uz opipljivu primenu na jednoj konferenciji. Za mene je to jedan dobronamjeran eksperiment, da vidimo da li i kako možemo da primijenimo blockchain tehnologiju i kriptovalute na xCEEd konferenciju, tako da lako budu i laki i edukativi, tj. da približimo ljudima mogućnost tehnologije i podignemo nivo svesti i razumevanja na nenapadan način. Pošto nisam političar pokušaću direktno da odgovorim: xCEEdium je kriptovaluta bazirana na Ethereum tehonolgiji koja omogućava učesnicima konferencije da nauče nešto više o blockchain-u i nagrađuje ih za to učenje”, kaže Ljujić.

Na pitanje da li je bilo lako stvoriti kriptovalutu odgovara: “Iskreno nije bilo lako. Stvaranje kriptovalute je ozbiljan zahtjev, ako hoćete time ozbiljno da se bavite, a za nas je bio dio konferencije, tako da naš inicijani pristup nije bio dovoljno proaktivan. Tek kada smo počeli i dobili uvid u situaciju odlučili smo da dodamo resurse. Imali smo sreću da smo našli partnera, crnogorsku kompaniju m:tel koji nas je podržao u svakom pravcu uz sjajnu energiju”.

Sama realizacija, akako je kazao, je bila u nekoliko koraka.

“Prvi je bio; “ne znamo ništa o ovome, moramo da nađemo eksperte”. To je dugo trajalo, jer je jako nova tehnologija i većina “ekspreta” na koje naiđete se time bave godinu dana duže od vas. Uvek se šalim da se Blockchain meri u psećim godinama, ali one nisu dovoljne za ozbiljnu tehnologiju. Drugi korak je bio: “i dalje ne znamo ništa o ovome, hajde da naučimo što više što prije”. Kada smo našli prave saradnike i kada smo oformili neko interno znanje, bilo je pitanje izbora tehnologije, suštinski, da li da se ide sa otvorenim “public” ili zatvorenim private” blochain-om, šta su prednosti i mane, Time to Market, trošak i tako dalje. Nakon jako puno vremena, odlučli smo se za Ethereum i ECR20 i adaptirali smo se na njihova ograničenja, ali smo uspjeli da zadovoljimo glavne potrebe: da bude public blockchain, da ima smart contract i da možemo da sve razvijemo i postavimo u rokovima”, navodi Ljujič.

(Više možete pročitati ovdje.)

Check Also

Turska potrošila više od 37 milijardi dolara na izbjeglice

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska neće moći sama da se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *