Predstavljamo ABOS v6: Nova verzija bankarskog sistema kompanije ABBA

Nakon 12 mjeseci intenzivnog rada i potrošenih više od 35.000 sati rada bankarskih stručnjaka, projektnog tima, programera i testera, u fazu završnog testiranja kod korisnika – UAT (User Acceptance Testing) ušao je ABOS v6 koji predstavlja drugu generaciju DigitalCora  i šestu „veliku“ novu verziju bankarskog sistema kompanije ABBA.

ABBA Gen2 DigitalCore ABOS v6 trenutno prolazi kroz opsežno testiranje korisnika u nekoliko banaka u EU i izvan EU, gdje UAT označava posljednju fazu testiranja prije početka produkcijskog korišćenja ovog naprednog bankarskog softvera, a sve kao rezultat intenzivne saradnje projektnog tima ABOSv6 i krajnjih korisnika (banaka). ABBA-in napredni bankarski operacijski sistem „prebačen“ je na novu tehnologiju što je programerski bio najveći izazov i najveća promjena od prvog puštanja u rad u januaru 2004. godine. O kakvom se poslu radi najbolje govori podatak da je prošli sistem imao više od 10 miliona redova koda, a novi je snažnim optimizovanjem (dijelom zbog nove tehnologije, dijelom zbog novog pristupa ABBA programera), smanjen više od 10 puta, bez obzira na to što se snažno povećao broj opcija i funkcionalnosti novog sistema. Sve navedeno sada omogućava korišćenje resursa i upravljanje procesima kakvo je do sada bila skoro nemoguće, a API-ji DigitalCore-a već funkcionišu s TPP (Third Party Provider) usklađeno s direktivom PSD2.

Uz poboljšane UI/UX (user interface i user experience), jedna od glavnih prednosti Gen2 DigitalCore ABOS v6 za finansijske institucije koje ga koriste je brzina budućeg razvoja na novoj platformi.  Voditelj projekta ABOS v6 Dmitry Tsarkov (ABBA Montenegro d.o.o.) kao najveću prednost nove platforme vidi značajno brže promjene, kao i povećanje tima stručnjaka koji sada podržava/održava sistem jer se cijeli tim koji je bio fokusiran na razvoj v6 sada pridružuje podršci. Sve će, kaže, rezultirati time da će se novi projekti moći odrađivati 30% brže nego do sada, sa bitno manjim troškovima, što će značiti da će  ABBA  kao dobavljač da bude mnogo efikasnija i globalno konkuretnija, a tim u podršci će u budućnosti moći da se znatno lakše proširi s novih stručnjacima.

Inače, ABBA d.o.o. iz Osijeka (HR) i ABBA Montenegro d.o.o. iz Podgorice su tokom 2017. postale dio američke kompanije FinLink, Inc. s kojom na globalnim tržištima nastupaju pod brendom Mbanq, specijalizovani za digitalno bankarstvo. Mbanq je SaaS (Softver as a Service) rješenje za bankarstvo koje je potpuno digitalno i nudi cijeli spektar bankarskih proizvoda za privatne, retail i corporate banke. Sistem se koristi kao platforma za Tradicionalne i Digitalne banke, Electronic Money Institucije, Neo-Banke, ali i FinTech rješenja. Zanimljivo je da članovi Mbanq tima zajedno imaju 300+ godina intenzivnog iskustva u digitalnim bankama i Fintech kompanijama. Radili su 100+ zemalja i bili aktivni u 100+ vodećih svjetskih bankarskih i finansijskih institucija, te imali izvršne uloge u poznatim svjetskim bankama i kompanijama poput; Deutsche Bank, US Trust, Bank of America, Merrill Lynch, Fidor, Accenture, PwC, Infosys…

Uz multivalutnost, automatizovanost i integriranost, jedna od najvećih tajni uspjeha navedenog Mbanq DigitalCore sistema svakako je kreacija automatizovanog Single Source of Truth (SSOT) informacionog sistema. Prosto rečeno to znači da se svi podaci u bazi podataka zapisuju na samo jednom mjestu (s neograničeni broj veza s drugim objektima/podacima), i da svaki kanal i svaki operater iz Finansijske Institucije koristi isti taj podatak, pri čemu je naravno svaka transakcija jedinstvena i slijediva. Sistem u Evropi i Sjevernoj Americi već radi u realnom vremenu 24/7/365, s multi-podrškom za; valute (čak i kripto valute), račune, jezike, države…, a snažne aktivnosti Mbanq trenutno ima u Aziji, u saradnji s partnerima.  Takođe, Mbanq ProductDesigner omogućava najbrže kreiranje svih novih bankarskih proizvoda, brzi i efikasni change-management, koji je potpuno u rukama FI (finansijske institucije). Na ovaj način Mbanq sistemi već danas mogu da omoguće kreiranje/osnivanje banaka i finansijskih institucija budućnosti, kao i bitno da povećaju produktivnost.

Podijeli ovaj članak