Naslovne strane dnevnih novina za 16. maj – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Novac dobijali i oni koji izdaju stanove

Skupština Crne Gore je raspodjelila 180 hiljada eura za stambene kredite službenika u parlamentu, iako to nije predviđeno budžetom za 2018. godinu. Među službenicima koji su dobili kredite ima i onih koji su u imovinskim kartonima prijavili da imaju najmanje dva stana.

Državni dug raste, ne pomažu mjere štednje

Ukupan državni dug na kraju prvog ovogodišnjeg kvartala iznosio je oko 2,66 milijarde eura, ili 60,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), pokazuju podaci Ministarstva finansija. Državni dug je povećan za 37,4 miliona eura, u odnosu na kraj 2017. godine, prvenstveno zbog emisije državnih zapisa, navodi se u Izvještaju o državnom dugu na 31. mart ove godine.

Dnevne novine

Italijanima isplaćeno 68,9 miliona za EPCG

Vlada je juče uplatila italijanskoj kompaniji A2A prvu tranšu od 68,9 miliona eura i na taj način otkupila 17.252.885 akcija u Elektroprivredi (EPCG), čime je država postala dvotrećinski vlasnik državnog energetskog preduzeća. Država je sada sa 57,01 odsto vlasništva u EPCG došla na 70,16 odsto.

Sud neće ispunjavati želje, već će primijeniti zakon

Privredni sud se tokom donošenja odluke o prigovoru na privremenu mjeru zabrane kupovine akcija Rudnika uglja neće baviti ispunjavanjem želja, već će, kao i u svim postupcima ove vrste, striktno primjenivati Zakon o izvršenju i obezbjeđenju, saopšteno je juče iz kabineta predsjednika Blaža Jovanića.

Diskutuju o lošim kreditima

Udruženje banaka Crne Gore biće sjutra domaćin sjednice Međunarodnog bankarskog savjeta (MBS), koji okuplja udruženja banaka centralne, istočne i jugoistočne Evrope. Na skupu će biti razmatrana problematika bankarskih sistema članica udruženja, ali će glavna tema biti nekvalitetni krediti i iskustva u tretiranju zajmova u kašnjenju preko 90 dana. “Crna Gora ima zadovoljstvo da ukaže na kvalitetne rezultate koji su dostignuti smanjenjem neprihodovnih kredita na nivou sistema na oko sedam odsto, uz dalji trend pada”, kazali su u UBCG.

Dan

Inflacija 0,2 odsto

Mjesečna inflacija u aprilu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICGT), ostala je na martovskom nivou od 0,2 odsto, saopšteno je iz Monstata. Potrošačke cijene u aprilu su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 3,8 odsto, dok je stopa rasta potrošačkih cijena u periodu od januara do aprila u odnosu na isti period prošle godine iznosila 3,7 odsto.

Neće dizati cijene karata

Autobuski prevoznici Crne Gore i taksisti iz Podgorice neće podizati cijene svojih usluga, uprkos povećanju litra benzina za šest centi. Poslednje povećanje od šest centi samo je jedno u nizu opterećenja prevoznika u poslednjih pola godine. Početkom godine povećan je PDV, a sa njime i cijena benzina u startu. U ovoj šdini je cijena benzina uvećana za 13 centi po litru, a eurodizela za sedam centi. Cijena benzina od 1,41 euro po litru dostigla je nivo sa početka 2012. godine.

Banke likvidne

Efekti normalizacije monetarne politike na bankarski sektor u Crnoj Gori imaće mnogo manji uticaj, jer su banke dobro kapitalizovane, izuzetno likvidne i sa znatno smanjenim ranjivostima u odnosu na raniji period, ocijenio je guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić. On je na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, Crnomorske regije i Balkana, koji se održava u turskom Bodrumu, predstavio ekonomsku situaciju u Crnoj Gori i uticaje koje na nju imaju globalni finansijski uslovi.

Pobjeda

Preradi 17 miliona

Mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede od danas do 16. jula se mogu prijavljivati na IPARD javni poziv za dodjelu bespovratne podrške. Može se konkurisati sa projektima vrijednosti od 40.000 eura do 1,5 miliona eura i ostvariti bespovratnu podršku do 50 odsto, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede. Riječ je o 17 miliona eura podrške za unapređenje proizvodnje hrane. Podrška je namijenjena izgradnji novih objekata, pogona, postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, nabavci opreme, uvođenju sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda. Dodatnih deset odsto se može dobiti za upravljanje otpadom.

Izgradnja žičara na Cmiljači i Đalovića pećini 12 miliona

Ugovori o izgradnji žičare od Podvrha do Đalovića pećine, vrijedne četiri miliona eura i šestosj'eda na Cmiljači, na planini Bj'elasici, vrijednog osam miliona eura, potpisani su j'uče u Bijelom Polju. Ugovor su potpisali predstavnici italij'anske kompanije Leitner i direktor Direkcije javnih radova Almer Kalač. Završetak izgradnje planiran je za novembar naredne godine.

Garantovani depoziti do 80 hiljada

Garantovani depozit u slučaju stečaja i likvidacije neke od banaka ostaje 50.000 eura do ulaska Crne Gore u EU, ali se izmjenama zakona, kojije najavnoj raspravi, u određenim slučajevima povećava na 80.000 eura, rečeno je Pobjedi iz Fonda za zaštitu depozita.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *