Banke u BiH srušile rekord po profitu

Dodajte komentar

Banke u Federaciji BiH ostvarile su u prošloj godini dobit od 240 miliona maraka, za 39 odsto veću nego godinu dana ranije, čime su ostvarile najbolji rezultat do sada, pokazuju danas objavljeni podaci u izvještaju Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Od 15 banaka, koliko ukupno posluje na tom prostoru, 13 je ostvarilo dobit, dok su dvije završile godinu u minusu.

Veći dio dobiti pripada UniCredit Bank Mostar i Raiffeisen Bank Sarajevo, zbirno 162,1 milion KM, a prate ih Intesa Sanpaolo banka sa dobiti od 24,9 miliona KM i Sparkasse Bank, koja je ostvarila dobit od 19,8 miliona KM.

Sve banke, bez obzira na poslovne rezultate, zabilježile su rast kredita, depozita i aktive.

Krediti odobreni privatnim preduzećima ostvarili su stopu rasta od devet odsto (539 miliona KM) i dostigli su iznos od 6,3 milijarde KM, a krediti stanovništu su rasli po stopi od šest odsto (387 miliona KM) i iznosili su 6,4 milijarde KM.

Veći rast kreditnog portfolija, smanjenje priliva novih nekvalitetnih kredita, kao i trajni otpisi, imali su pozitivan efekat na koeficijent učešća nekvalitetnih kredita u ukupnim kreditima, koji je sa 11,7 odsto, koliko je iznosio na kraju 2016. godine, smanjen na 9,7 odsto na kraju prošle godine.

Ukupna neto aktiva iznosi 20,2 milijarde KM i za 1,8 milijardi KM, ili 9,9 odsto, veća je nego na kraju 2016. godine.

Kod stanovništva dominiraju krediti za opštu potrošnju, koji imaju i najveće učešće od 39,4 odsto u ukupnim kreditima. U 2017. godini zabilježen je rast ovih kredita od osam odsto, ili 393 miliona KM, a stambeni krediti su imali blagi rast od jedan odsto, ili 14 miliona KM, dok su krediti obrtnicima smanjeni za 17 odsto, ili 21 milion KM.

U toku 2017. godine broj bankomata je povećan za 11, a na kraju godine njihov broj iznosio je 1.172. Broj POS terminala, u odnosu na prethodne godine povećan je za 647, tako da je na kraju 2017. godine njihov broj iznosio 22.260. “Bankarski sistem Federacije BiH je dostigao zavidan nivo i predstavlja najrazvijeniji i najsnažniji dio finansijskog i ukupnog ekonomskog sistema Federaciji BiH. Naredne aktivnosti treba da budu usmjerene na očuvanje njegove stabilnosti, te dalji napredak i razvoj. Kao najbitniji dio sistema, banke bi svoje aktivnosti trebalo da koncentrišu na povećanje obima kreditne aktivnosti u cilju podrške privredi, uz potpunu posvećenost kvalitetnom i opreznom poslovanju”, navodi se u izvještaju.

Addiko Bank Sarajevo je proteklu godinu završila sa 5,2 miliona KM profita, što je, kako su u njoj ocijenili, prvenstveno rezultat transformacije poslovanja sprovedene od strane novih vlasnika i nove uprave.

Sanela Pašić, predsjednik Uprave banke, kaže da je ovaj rezultat više nego dobar, imajući u vidu višegodišnje gubitke.

“Transformaciju našeg poslovanja nastavljamo i ove godine, s posebnim fokusom na digitalizaciju proizvoda i usluga. Naprijed navedeno, uz aktivnosti preduzete tokom prethodnih godina, omogućavaju nam nastavak pozitivnog trenda rasta profita i u ovoj godini, na osnovu podataka iz prvog kvartala 2018. godine”, kazala je ona.

2017. u brojkama:

  • 15 banaka
  • 533 organizaciona dijela
  • 1.172 bankomata
  • 6.655 zaposlenih
  • 22.260 POS terminala
  • 240 miliona neto dobit

(Nezavisne)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *