Zaharieva: Crna Gora ima najbolje šanse da uđe u EU do 2025.

Dodajte komentar

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva danas je poručila da Crna Gora ima najbolje šanse da do 2025. godine postane članica EU.

Evropski ekonomski i socijalni komitet, Evropska Komisija (TAIEX), Međunarodni evropski pokret i bugarsko predsjedništvo Savjeta EU, učinili su da Sofija tokom naredna tri dana postane centar živog diplomatskog i međunarodnog dijaloga civilnog društva o evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana na kojima će učestvovati i predsjednik Evropskog Pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović.

Danas se u organizaciji Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta održala Konferencija o ekonomskoj i socijanoj koheziji Zapadnog Balkana, koja je okupila predstavnike sindikata, poslodavaca i civilnog društva, sa ciljem da potraže odgovore na ključna pitanja koja brinu građane i građanke zapadnog Balkana. Među glavnim pitanjima su bili položaj radnika na tržištu rada, zapošljavanje, socijalna politika i društvena kohezija, sa posebnim osvrtom na prava i položaj žena i manjina.

Na Konferenciji je ocjenu perspektive evropskih integracija Zapadnog Balkana dala potrpedsednica Vlade Bugarske i ministarka spoljnih poslova Bugarske, Ekaterina Zaharieva, koja je na otvorenom panelu, na pitanje predsjednika Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčila Radulovića, potvrdila da Crna Gora ima najbolje šanse da se pridruži Evropskoj uniji do 2025.godine. Ona je ovakvu ocjenu pozicije Crne Gore dala nakon što je naglasila da naša zemlja ima najveći broj otvorenih pregovaračkih poglavlja i da je u potpunosti uskladila spoljnu politiku sa zahtjevima Evropske unije.

Kako saopštavaju iz Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Radulović je naglasio da je nužno raditi na daljim reformama, kako bi se održao pozitivan trend i raspoloženje kod građana, ali i kako bi se dalje nadahnuo reformski kurs posebno u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala o korupcije.

Sjutra će Radulović će učestovati na Konferenciji “Dijalogom do regionalnog razvoja, bezbjednosti i povezanosti na putu do Evrope”, na kojoj će učešće uzeti Boyko Borissov i Andrej Plenković, premijeri Bugarske i Hrvatske, zatim bivši Slovački Premijer, Mikulaš Dzurinda, kao i ministri inostranih poslova Bugarske gospođa Ekaterina Zaharieva i Makedonije, Nikola Dimitrov. U okviru jednog od panela, predsjednik Radulović će biti među predstavnicima civilnog sektora sa pravom aktivne intervencije u dijalogu sa visokim zvaničnicima EU i zemalja Zapadnog Balkana. Pored njega, na skupu će govoriti i odabrani i priznati eksperti u oblasti evropskih integracija, kao i prepoznatljive NVO koje se snažno zalažu za evropsku perspektivu zapadnog Balkana, a među kojima je i Evropski pokret u Crnoj Gori.

Konferencije o ekonomskoj i socijanoj koheziji Zapadnog Balkana i Konferencija o regionalnom razvoju, bezbjednosti i povezanosti, organizuju se u susret Samitu EU 17. maja u Sofiji koji će u svom fokusu imati Zapadni Balkan, a koji će okupiti lidere zemalja EU i lidere zapadnog Balkana.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *