Benzin najskuplji u posljednjih šest godina

Dodajte komentar

Litar eurosupera 95 i 98 od danas je na crnogorskim pumpama skuplji za po šest centi i košta 1,37, odnosno 1,41 euro, što je najviša cijena benzina u Crnoj Gori od 2012. godine. Rast vrijednosti naftnih derivata, koji za posljedicu ima veće troškove crnogorskih potrošača, u direktnoj je vezi sa napetostima na međunarodnom nivou, niskim zalihama sirove nafte u svijetu i odlukom američkog predsjednika Donalda Trampa da napusti nuklearni sporazum s Iranom.

Novo povećanje cijena, šesto od početka godine, ovog puta se nije odrazilo na dizel i lož ulje za veleprodaju, koji će i u naredne dvije sedmice koštati 1,23, odnosno 1,2 eura.

“Jačanje dolara u odnosu na euro, kao i rast vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi uzrokovali su po skupljenje benzina. Uvozna cijena po litru, tačnije vrijednost naftnih derivata na svjetskoj berzi, kao i odnos eura prema dolaru, dominantno definišu nabavnu cijenu naftnih derivata”, kazali su Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije, dodajući da nabavna vrijednost naftnih derivata određuje nivo korekcije cijena.

Međunarodna tržišta

Cijena benzina na ovom nivou posljednji put je bila prije šest godina. Početkom 2012. litar benzina na crnogorskim pumpama koštao je 1,41 euro, a krajem marta iste godine dostigao je 1,52 eura. Na najnižem nivou cijene su bile prije dvije godine, kada se litar benzina 95 prodavao za 98 centi, a 98 za 1,02 eura.

U prošloj godini se cijena benzina kretala od 1,19 do 1,33 eura. Zanimljivo je da je od početka godine cijena sirove nafte na međunarodnim tržištima porasla 19 odsto, dok je samo krajem aprila zabilježila rast od osam odsto i dostigla najviši nivo od kraja 2014.

Cijene je podstakla kriza u Venecueli, velikom izvozniku nafte, koja je zasjenila povećanje američke proizvodnje za više od četvrtine tokom protekle dvije godine. Potporu rastu vrijednosti naftnih derivata dala je i nedavna ocjena Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da se višak globalnih zaliha nafte gotovo istopio.

Urednik regionalnog portala EnergyPress Ivan Brodić za Dnevne novine pojašnjava da na naftna tržišta utiču emocije, politički, geopolitički, ekonomski i geografski razlozi.

“Možemo pretpostaviti kako će se nastaviti dogovor OPEC-a i OPEC plus zemalja o zamrzavanju proizvodnje kako bi se smanjila ponuda, te cijena nafte ostala iznad 70 dolara za barel. Većini zemalja, osim onima koje su pogođene nemirima i mogućim sankcijama, poput Iraka i Irana, takva cijena odgovara”, ukazuje Brodić.

Sigurno je, kako navodi, da će na cijenu uticati, s jedne strane nova iranska kriza, a s druge strane pregovori oko Koreje.

“Stoga, možemo oprezno ustvrditi kako će ove godine cijena nafte biti negdje oko 70 do 80 dolara za barel, iako postoje moćne naftne zemlje poput Saudijske Arabije, UAE i Kuvajta koje priželjkuju cijenu i do 100 dolara za barel”, kaže Brodić, dodajući da živimo u okruženju koje uvozi rusku, alžirsku, egipatsku i iransku naftu.

Kada nafta poskupi, derivati poskupljuju, kada nafta pojeftini, ne prati je reciprocitet pada cijena. Razlog nije u uvoznicima, prerađivačima i trgovcima, nego kako to obično biva u ovom socijalističkom i etatističkom okruženju. Naime, zavisno od zemlje, državni udio u cijeni derivata je između 60 do 75 posto ukupno, u što ubrajamo i poreze”, ističe Brodić.

Nova poskupljenja

Tokom jučerašnjeg dana vrijednost barela nafte nastavila je da raste, pa je na američkom tržištu iznosila 71, a na londonskom 77,57 dolara.

Saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun biće obavljen 28. maja, a da li će tada doći do novog poskupljenja, opet će, kažu u Ministarstvu ekonomije, odrediti kretanja na međunarodnim tržištima.

“Eventuelno poskupljenje ili pojeftinjenje goriva u Crnoj Gori zavisiće od daljeg kretanja cijena naftnih derivata na Platt's kotacijama”, navode u Ministarstvu.

Sa druge strane, Brodić zaključuje da do smanjenja cijena derivata neće doći iz dva razloga prvi jer će, kako sada stvari stoje, cijene nafte blago rasti ili se stabilizovati, a drugi jer se države regije neće odreći svog udjela u cijeni.

Cijena benzina na ovom nivou posljednji put je bila prije šest godina. Početkom 2012. litar benzina na crnogorskim pumpama koštao je 1,41 euro, a krajem marta iste godine dostigao je 1,52 eura.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *