Potražnja za kavom će se udvostručiti do 2050.

Dodajte komentar

Globalna konsultantska organizacija koja okuplja proizvođače i trgovce kafom ‘Worldcofferesearch’ upozorava u najnovijem izvještaju da bi se do 2050. potražnja za kafom u svijetu mogla udvostručiti.

S druge strane, procjene su ‘Wordlcofferesearcha’, poljoprivredne površine s kojih se dobija kafa u idućih tridesetak godina mogle bi se prepoloviti zbog klimatskih promjena.

“Od 1990. bilježi se stalni globalni rast potrošnje kave od 2,1 posto godišnje, što znači da će tim tempom rasta industrija trebati 298 miliona vreća kafe da bi 2050. zadovoljila potrebe tržišta, što su duplo veće količine od sadašnjih”, izračunali su u konsultanti industrije kafe.

Već je prošle godine, prema dostupnim podacima, zabilježen pad svjetske proizvodnje kafe zbog smanjenih količina koje na tržište stavljaju proizvođači iz Brazila. Američko ministarstvo poljoprivrede procjenjuje da će ove godine raspoložive količine kafe na svjetskom tržištu biti 152 miliona i 400 hiljada vreća kave od po šezdeset kilograma, što je za 600 hiljada vreća manje nego u prošloj godini.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *