Oduzeto pet licenci za trgovinu i transport derivata nafte

Dodajte komentar

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je po službenoj dužnosti od početka godine, pa do kraja aprila, oduzela ukupno pet licenci za trgovinu i transport naftnih derivata, kazali su Dnevnim novinama iz tog tijela.

Preduzeću Eco Booster u Podgorici oduzeta je licenca za trgovinu na veliko naftnim derivatima i licenca za trgovinu na veliko tečnim naftnim gasom, a razlog je, kako navode u Agenciji, neispunjavanje obaveza utvrđenih Zakonom o energetici.

“Takođe su, za to vrijeme, na zahtjev subjekata, zbog prestanka obavljanja djelatnosti, oduzete tri licence. Riječ je o licencama za trgovinu na veliko naftnim derivatima, izdatu Vadaviro Compu iz Podgorice i na transport naftnih derivata transportnim sredstvima koje su bile izdate Neksanu iz Nikšića i Mis Špedu iz Podgorice”, ukazali su u RAE.

U Agenciji su trenutno u obradi tri zahtjeva za izdavanje licenci koja su podnijela podgorička preduzeća Avio petrol i Eko petrol i cetinjska firma Humci.

“Zahtjev Avio petrola se odnosi na izdavanje licenci za pet energetskih djelatnosti i to: trgovina na malo naftnim derivatima i tečnim naftnim gasom, skladištenje naftnih derivata i tečnog naftnog gasa, kao i trgovina na veliko naftnim derivatima”, naveli su u RAE.

Eko petrol traži licence za trgovinu na malo naftnim derivatima i trgovinu na malo tečnim naftnim gasom. Iz preduzeća Humci, RAE su uputili zahtjev za licence za trgovinu na malo naftnim derivatima i skladištenje naftnih derivata.

U ovoj godini ističu licence za šest energetskih subjekata, a u RAE očekuju će oni nastaviti sa obavljanjem licencirane djelatnosti.

“Ako se subjekti opredijele za nastavak obavljanja energetskih djelatnosti, dužni su da zahtjev za izdavanje licence podnesu 60 dana prije isteka važenja licence”, istakli su u Agenciji.

Broj licenci koje će biti izdate u narednom periodu, kako naglašavaju u RAE, zavisi od toga kada pojedinim subjektima prestaje važenje izdatih dozvola, kao i od opredjeljenja tih subjekata da li će nastaviti sa obavljanjem energetskih djelatnosti.

RAE je prošle godine oduzela ukupno šest licenci, od čega su zbog prestanka obavljanja energetske djelatnosti, na zahtjev energetskih subjekata oduzete četiri. Preduzeću Zetatrans iz Podgorice su oduzete licence za skladištenje i distribuciju naftnih proizvoda, ali i trgovinu na veliko naftnim derivatima. Cetinjskoj kompaniji Montenegro bonus oduzeta je licenca za skladištenje naftnih derivata, a preduzeću Njeguš, takođe sa Cetinja, oduzeta je licenca za transport naftnih derivata drumskim transportnim sredstvima.

“Po službenoj dužnosti podgoričkom preduzeću May-sion oduzete su licence za trgovinu na veliko tečnim naftnim gasom i licenca za transport naftnih derivata drumskim transportnim sredstvima”, naveli su iz RAE.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *