ICT Hub Venture iz Beograda investiraće u crnogorski startap Kukica

Dodajte komentar
Dragićević

Startap Kukica, digitalna platforma koja povezuje kreatore rukotvorina i kupce, osvojio je prvo mjesto na predstavljanju najboljih ideja startap akademije M:tel Digitalne Fabrike, uskoro ih očekuje prva investicija i predvodnici su nove generacije crnogorskih startapa.

Kako portal Startapovanje nezvanično saznaje Kukica će biti prvi tim iz startap akademije Digitalne fabrike koji će dobiti investiciju ICT Hub Venture iz Beograda, inače zvaničnih partnera Mtelovog akceleratora u Podgorici.

S obzirom na činjenicu da je već jedna generacija crnogorskih startapa inkubirana u inostranstvu Kukica je silom prilika preuzela “štafetnu palicu” i nezaustavljivo grabi naprijed pokazujući da je potencijal i dalje tu, da startapi rade svoj dio posla, ali da još mnogo treba da se uradi na nivou države.

Za one koji prvi put čuju za ovaj domaći startap, prosto rečeno riječ je o onlajn prodavnici rukotvorina koja kako kupcima tako i kreatorima nudi mnoge inovativne opcije, što i smatraju glavnom prednosti u odnosu na konkurenciju.

Marko Dragićević jedan od osnivača i urednik zvaničnog bloga platforme, govori za Startapovanje o takmičenju u Digitalnoj Fabrici, o platformi, načinu funkcionisanja, budućim planovima i drugim zanimljivim temama.

STARTAPOVANJE: Startap Kukica osvojio je prvo mjesto na predstavljanju najboljih ideja timova koji funkcionišu u okviru startap akademije M:tel Digitalne Fabrike. Nagrada podrazumjeva i investiciju od 2.000 eura i priliku za dalje jačanje ovog startapa. Da li ste očekivali prvo mjesto i kakvi su vaši utisci dosadašnjim učinkom u Digitalnoj Fabrici i Startap akademiji?

DRAGIĆEVIĆ: Kukica je nastala kao rezultat istraživanja tržišta i rešavanja realnog problema koji imaju proizvođači rukotvorina pa je s toga i prije samog njenog pokretanja već načinjen veliki napor i uložen veliki trud. Ovo kažem iz prostog razloga da bi smo vašim čitaocima mogli da približimo dio onoga što je već za nama. S obzirom na toliki trud i rad, kao i uloženo vrijeme i novac, možemo reći da smo se prvom mjestu nadali, ali na neki način postojalo je i neko ubjeđenje da ćemo osvojiti prvu nagradu. Ne zato što smo ostale kompetitore smatrali lošijim od nas, već smo prosto vjerovali u sebe i svoj projekat.
U tom smislu možemo reći da smo uložili najviše truda i vjerovatno najuvjerljivije prikazali sve potencijale Kukice – koje i sami i dalje otrkivamo.

STARTAPOVANJE: Približite molim Vas, na najprostiji način, našim čitaocima šta je to što Kukica nudi klijentima i zašto bi je trebalo koristiti?

DRAGIĆEVIĆ: Kukica prije svega nudi ekskluzivitet jer je kreirana kao online prostor, jedna uska niša za prezentovanje i prodaju rukotvorina. Kukicu s toga posjećuju uglavnom oni ljudi koji znaju šta hoće i znaju šta traže – a to su rukotvorine. Dakle, ako hoćete da prodate svoj ručni rad ili ponudite neku sličnu uslugu, Kukica je najbolje mjesto jer, osim toga, okupljamo i veliku zajednicu od skoro 500 kreativaca. Samo članstvo u zajednici omugaćava vam da u svakom trenutku možete tražiti ili podijeliti savjete i tutorijale, koje takođe možete naći i na Kukicinom blogu.
Upavo taj Blog je još jedna od prednosti Kukice jer na njemu možete pronaći odlične savjete o razvijanju marketinga, pospješivanju prodaje, tutorijale za izradu rukotvorina, besplatne šeme za heklanje i pletenje… Oni kreativci koji zakupe prostor uz to dobijaju i intervju na Blogu kao dodatan marketing.
Kao pridruženi sajt uz Kukicu trenutno je u razvoju i Repro Kukica, “prodavnica” repro materijala, gdje su izloženi materijali, oprema i alati potrebni za izradu rukotvorina.

STARTAPOVANJE: Kad već pominjete to, opišite nam vaš biznis model i ko su vaša ciljna grupa klijenata?

DRAGIĆEVIĆ: Upravo pomenuti zakup prostora je jedan od osnovnih modela monetizovanja na Kukici. Riječ je o takozvanim Ličnim dućanima koji predstavljaju vašu online prodavnicu na Kukici. U sklopu polugodišnjeg i godišnjeg zakupa, za 30 odnosno 50 eura dobijate mogućnost ubacivanja neograničenog broja artikala, predstavljanje, odnosno izlaganje tih proizvoda na našim Facebook i Instagram nalozima, intervju kao dio marketinškog predstavljanja… Tu su takođe i SMS paketi, uz pomoć kojih je moguće zakupiti mjesečnu prezentaciju 10-30 proizvoda. Postoji mogućnost i zakupa banera, isticanja proizvoda… Osim toga, imamo i vikend galerije proizvoda koje dodatno promoviši proizvode onih koji izlažu na Kukici. A da je sve uspješno govori i člinjenica da je od ukupnog broja do sada izloženih proizvioda (oko dvije hiljade), prodato najmanje deset odsto.

STARTAPOVANJE: Šta je to novo što Kukica donosi i u čemu vidite vašu prednost u odnosu na konkurenciju?

DRAGIĆEVIĆ: Naša osnovna prednost u odnosu na lokalnu konkurenciju je ta što smo inovativni. Organizovaćemo i škole ručnog rada, kolonije… Pratimo rad konkurencije, ali možemo reći da i oni prate naš rad jer nakon svakog implementiranja nekog noviteta, ista stvar se nađe na „meniju“ konkurencije. To ipak ne uzimamo za zlo jer nam to govori da smo ispred njih.
Što se tiče konkurencije na međunardonom niovu, naša osnovna prednost je vidljivost. Odnosno, da bi neko sa Balkana bio samo vidljiv na nekom većem Marketplaceu potreban je gotovo cjelodnevni rad – a da ne govorimo o tome da te proizvode treba prodati.
Ipak, naša najveća prednost i ono što nas odvaja od gotovo svih marketplacea ovog tipa je i naš odnos u zajednici. Naš odnos sa kreativcima koji izlažu nije strogo poslovni, naprotiv – riječ je o prijateljskom, odnosu koji krasi međusobno povjerenje. To uključuje i stalnu razmjenu savjeta i ideja za pospješivanje poslovanja – kako sa naše, tako i sa njihove strane. Upravo to čini da naša zajednica funkcioniše kao familija od skoro 500 članova.

STARTAPOVANJE: Koliko članova broji tim i šta biste mogli reći o osnivačima i timu?

Tim sada broji šest članova iz Crne Gre, Srbije i Bugarske. Osnivač Kukice je Milan koji je svoju ideju svakodnevnim napornim radom uz našu pomoć „otjelotvorio“ i razvio do najbolje regionalne priče na polju rukotvroina. Osim Milana, tim čine Jovana koja je zadužena za rad na društvenim mrežama, Marko koji je novinar i copywriter. Tu je i Ivan, iza kojeg stoji ogromno iskutvo rada na polju shipinga, a svoju nesebičnu pomoć daju i kreativke Valerija iz Novog Sada i Veni iz Sofije koje svojim savjetima i marketinškim radom u svojim zemljama doprinose bržem širenju naše zajednice.

STARTAPOVANJE: Kakvi su vaši planovi kada je riječ o daljem razvoju, tržišnom nastupu, investicijama…

Kada je riječ o daljem radu, uglavnom raznišljamo dugoročnom ali plan je da što skorije dođemo do brojke od 1000 izlagača i 50 hiljada izloženih proizoda. Takođe, želimo da ostvarimo i jači kontakt sa prodavcima repro materijala, a već su dogovoreni i sastanci sa ljudima koji bi nam mogli pomoći da proizvode plasiramo u sve djelove svijeta. Radimo i na razvijanju payment gateway koji će kreativcima omogućiti prijem sredstava direktnom prodajom preko našeg sajta.

Izvor: Startapovanje.me

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *