Apple i Amazon u borbi za prvih billion dolara vrijednosti

Da je Apple prva kompanija modernog doba, kojoj na dohvat ruke dostizanje magičnog broja od bilion dolara u vrijednosti, nije tajna. Međutim, Amazon se polako probija do vodeće pozicije i prijeti da preuzme tu laskavu titulu.

Ruže zasad cvjetaju u Apple-u, kompaniji koju je u garaži davne, 1976. godine osnovao Steve Jobs, postiže trenutnu tržišnu vrijednost od 934 milijarde dolara, a samo prošle godine zabilježila je ukupne prihode od 229 milijarde dolara. Poređenja radi, to predstavlja prihode veće i od BDP-a nekih država. Apple zapošljava preko 100 hiljada radnika.

Nakon objave da je veliki investitor Warren Buffett povećao svoj udio u Apple-u, svi finansijski analitičari, očekuju uskoro probijanje cifre od jednog biliona dolara. Međutim, upozoravaju, nije nemoguće da u “foto-finišu” Apple prestigne još jedan američki gigant, Amazon. Iako kompanija Jeffa Bezosa kaska za Apple-om, ostvarujući tržišnu cenu od 780 milijardi dolara, njene akcije su eksplodirale.

Uporedimo li te dvije kompanije, vidljivo je kako su akcije Apple porasle za 24% u prethodnoj godini, ponajviše u iščekivanju novog modela iPhone X-a. Optimizam je u međuvremenu splasnuo, jer novi model koji u SAD-u stoji 999 dolara nije izazvao planiranu pomamu među kupcima. S druge strane, Amazonove akcije vinule su se za nevjerovatnih 70% u posljednjih dvanaest mjeseci, nakon porasta prihoda od 31% zahvaljujući preseljenju kupovine na online i činjenice da kompanije sele IT odjeljenja u cloud, gde Amazon Web Services tržišni lider.

Izvor: PC Press

Check Also

Filip Makrid konkuriše za direktora podgoričkog Vodovoda

Preduzeće Vodovod i kanalizacija raspisalo je javni konkurs za imenovanje izvršnog direktora preduzeća na period …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *