“JPMorgan Chase” širi poslovanje u Kini

Američka investiciona banka “JPMorgan Chase” zatražila je dozvolu od kineskih regulatora za osnivanje kineske kompanije za trgovinu hartijama od vrijednosti u kojoj bi imala kontrolni udio, koristeći nove kineske zakone usmjerene na dalju liberalizaciju ekonomije.

“JPMorgan Broking” zatražio je 10. maja dozvolu za otvaranje inostrane investicione kompanije s 51-postotnim vlasničkim udjelom, objavila je u četvrtak u saopštenju Kineska komisija za regulaciju hartija od vrijednosti (CSRC).

“CSRC ​​će sprovesti odgovarajuću reviziju efikasno, u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

“JPMorgan” se odlučio na taj potez nakon što je kineski regulator objavio da su odgovarajuće zahtjeve, zasnovane na novim propisima, već podnijeli švajcarski UBS i japanski “Nomura Holdings”.

Kineski zakoni su dugo sprječavali inostrano vlasništvo nad finansijskim kompanijama u Kini, odvraćajući globalne banke od samostalnog poslovanja u azijskom ekonomskom gigantu i ograničavajući njihov rast.

Prošle godine Peking je najavio da će ublažiti ograničenja vlasničkih udjela u industriji finansijskih usluga, što se vremenski poklopilo s posjetom američkog predsjednika Donalda Trampa Kini.

Kineske vlasti su u aprilu ispunile to obećanje, dozvoljavajući stranim ulagačima preuzimanje 51-postotnog udjela u kompanijama za trgovinu hartijama od vrijednosti i fondovima, obećavši da će na kraju stranci moći biti i isključivi vlasnici takvih kompanija.

Liberalizacija sektora finansijskih usluga ide ruku pod ruku s najavom sličnih planova za autoindustriju.

Peking je obećao da će otvoriti ekonomiju, a nastoje da otklone prijetnju trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, koje ih optužuju za nepoštenu trgovinsku politiku fokusiranu na osiguravanje prednosti domaćim kompanijama.

Potpredsjednik kineske vlade Liu He otputovaće iduće nedjelje u Vašington kako bi sa američkim zvaničnicima razgovarao o trgovini. Prošlonedjeljnii razgovori u Pekingu nisu urodili plodom.

Check Also

McCann Podgorica prva agencija iz Crne Gore nagrađena na međunarodnom festivalu Golden Drum

Prvi put agencija iz Crne Gore nagrađena je na jednom od najznačajnihih festivala iz svijeta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *