Otvoren prvi coworking prostor u Tehnopolisu

Dodajte komentar

U Inovaciono-preduzetničkom centru „Tehnopolis“ sinoć je otvoren prvi “coworking” prostor, namijenjen startup-ovima, IT preduzećima, kao i pojedincima, studentima i digitalnim nomadima sa kreativnim preduzetničkim idejama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, prostor je opremljen zahvaljujući projektu Evropske unije u kom je Tehnopolis partner „”Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja – CODE” iz Programa Interreg Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora.

Ministarka nauke Sanja Damjanović istakla je da se kapaciteti Tehnopolisa značajno proširuju i nude nove mogućnosti umrežavanja, saradnje, edukacije i pokretanja zajedničkih poslovnih poduhvata u cilju stvaranja novih preduzeća, koja će imati šansu na globalnom tržištu.

“Tehnopolis u potpunosti otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija”, kazala je Damjanović.

Direktor “Tehnopolisa” Ratko Bataković naglasio je da je takav prostor nešto novo na našem tržištu, a rađeno po uzoru na evropske poslovne sredine. “Tehnopolis” će, prema njegovim riječima, realizovati niz kreativnih sadržaja, obuke za 3d štampu, programiranje, pisanje biznis planova, programe za start up zajednicu, kao i organizaciju Hakatona.

Na događaju je organizovana i diskusija o start up-ovima, problemima sa kojima se susreću njihovi pokretači, ali i uspješnim crnogorskim start up pričama. Predavanje su održali osnivači start up-a „BeeAnd.Me“, Elma Hot i Alija Dervić, koji su nedavno u Beču na World Summit Award-u  dobili nagradu za uspješan razvoj.

Oni su govorili prisutnima o problemima i izazovima sa kojima su se suočavali na putu da razviju svoj prvi start up, koji se bavi sistemom pametne košnice, baziranoj na senzorima, a koje su uspješno prebrodili. Njihove košnice već sada prave 30 odsto uštede u novcu i imaju najveći broj digitalnih podataka o pčelama u svijetu.

Drugo predavanje održao je Janko Burgar, gost iz Slovenije, jedan od osnivača brzorastuće tehnološke firme CosyLab, koja sada posluje na svjetskom tržištu, prodajući svoje proizvode i usluge između ostalih i CERN-u.

Nakon toga, u zasebnim radionicama, razgovore sa akterima iz akademskog, privrednog i civilnog sektora na temu start up-a i šansama na crnogorskom tržištu, vodili su uspješni članovi start up zajednice iz Crne Gore, Dražen Žujović, Aleksandar Dlabač, Miloš Milošević i Predrag Lešić. Razmjenjivali su mišljenja o start up kulturi, finansijskim barijerama, pravnim regulativama, potencijalnim rješenjima, te programima podrške.

Prema planovima, Vlada Crne Gore u poslednjem kvartalu ove godine donijeće Nacionalni program za podsticanje razvoja startapova i već je dobila ekspertsku pomoć od Evropske unije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *