Kada se uveo euro štampano je dovoljno novčanica da pokrije 15 hiljada fudbalskih stadiona

Dodajte komentar

Početna količina eura koja je na tržištu bila dostupna od 2001. godine, dakle gotovo 15 milijardi komada novčanica, bila je dovoljna da pokrije površinu čak 15 hiljada fudbalskih igrališta, kazala je u Ernele Kljajić povodom 10. godišnjice uvođenja te valute.

Euro je, osim zbog takvih detalja, zanimljiv i zbog svog dizajna, kao i brojnih inovacija integrisanih s ciljem sprečavanja krivotvorenja. Evropska centralna banka (ESB) čelna je finansijska ustanova odgovorna za tu zajedničku evropsku valutu.

Zato je posao ESB-a i izdavanje odobrenja za izradu euronovčanica državama članicama eurozone, a jednako tako i održavanje stabilnosti cijena, čime se pozitivno utiče na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta. Kako stoji na službzvaničnim nim stranicama Evropske komisije (EK), ESB i nacionalne centralne banke država eurozone imaju pravo da izdaju euronovčanice. No, u praksi euronovčanice fizički izdaju i povlače samo nacionalne centralne banke, dok su kada govorimo o eurokovanicama jedini zakonski izdavaoci države eurozone. Ukratko, ESB raspoređuje proizvodnju na određeni broj nacionalnih centralnih banaka, pri čemu svaka banka snosi troškove proizvodnje dijela novčanica koji joj je dodijeljen.

Danas novčanice štampa 16 strogo nadziranih štamparija u Evropi, a potom se taj novac distribuira nacionalnim centralnim bankama. Euronovčanice su uvedene 2002. i od tada su, kaže ESB, postale jedno od najpouzdanijih sredstava plaćanja na svijetu. Kako bi se očuvalo povjerenje pri izradi novčanica iz nove serije nazvane Europa upotrijebljena je najsavremenija tehnika proizvodnje.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *