Američke sankcije Iranu vjetar su u leđa kineskom petro-juanu

Dodajte komentar

Američka odluka o povlačenju iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu najviše će koristiti Kini jer će poduprijeti njen zahtjev da uvezenu naftu plaća u juanima, drže stručnjaci za valute.

Američki predsjednik Donald Trump sprema se da uvede nove sankcije Iranu nakon što se SAD povukao iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, sklopljenog 2015. godine.

Cilj sankcija je da se ograniči trgovinu iranskom naftom na međunarodnim tržištima, iako će njihov uticaj na velike azijske kupce, uključujući Kinu, vjerovatno biti ograničen budući da će oni po svemu sudeći nastaviti da kupuju naftu od Irana, napominje Reuters.

Kina će imati koristi od takvog razvoja događaja uspije li da iskoristi svoju poziciju najvećeg uvoznika nafte u svijetu kako bi ishodila plaćanje iranske nafte u juanima.

Globalne cijene nafte iskazane su dolarima i njome se trguje u američkoj valuti zbog dominantne uloge američkih i londonskih tržišta. Budu li iskazane u juanima, to će Kini uštedjeti troškove konverzije valuta i podstaći veću upotrebu juana u globalnoj finansijskoj trgovini, nagrizajući vodeću poziciju dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *