U Crnoj Gori skoro hiljadu firmi sa turskim kapitalom

Dodajte komentar

Turska može biti značajan partner Crnoj Gori za braunfild investicije, startap kompanije i proizvodne djelatnosti, kazao je potpredsjednik Privredne komore (PKCG) Ivan Saveljić na poslovnom forumu sa predstavnicima Makedonskoturske komore (MATTO).

On je podsjetio da su kompanije iz te zemlje već pokazale interesovanje za Luku Bar i sjever Crne Gore, te drvopreradu i drvnu industriju.

“Prije mjesec smo imali 850 kompanija sa turskim kapitalom registrovanih u Crnoj Gori, dok je prije nekoliko dana taj broj porastao na 950”, rekao je Saveljić i izrazio očekivanje da će ih uskoro biti hiljadu.

On je dodao da su u prošloj godini investicije iz Turske iznosile 23,8 miliona eura.

Predsjednik MATTO Ajdogan Ademovski podsjetio je da ta privredna asocijacija postoji oko deset godina, te da imaju cilj da postanu regionalna komora. Kako je precizirao, turske investicije u Makedoniji sada iznose 1,8 milijardi eura.

“Preporučujemo našim članicama i matičnim turskim kompanijama da ulažu i da pod hitno preduzmu akcije za investiranje u Crnoj Gori”, dodao je Ademovski.

Skupu je pristvovao generalni direktor Direktorata za transformaciju i investicije u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, koji je saopštio da naša zemlja ima izuzetnu saradnju s investitorima iz Turske i Makedonije.

“Raduje me činjenica da sa obje strane postoje ideje i predlozi za saradnju, koji će nakon bilateralnih sastanaka biti krunisani konkretnim dogovorima”, kazala je predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *