Prvi turistički hotel u Crnoj Gori pripao Sarajevu

Dodajte komentar

Hotel “Plaža” u Zelenici, prvi turistički hotel u Crnoj Gori, odnosno na južnom Jadranu, presudom Vrhovnog suda Crne Gore pripao je opštini Centar Sarajevo.

Presuda 

Sudski postupak je vođen 12 godina, po tužbi opštine Centar Sarajevo protiv države Crne Gore koja je bila upisana kao vlasnik. Porodica Mađar bila je umješač na strani države, u nastojanju da vrati oduzetu imovinu. Hotel u Zelenici izgradio je dr Antal Mađar prije 115 godina, a objekat je 1948. godine nacionalizovan. Advokat porodice Mađar Dragan Lepetić kaže da je Vrhovni sud presudio protiv sopstvene države.

“Protiv te presude sam uložio žalbu Ustavnom sudu, koji je jedini nadležan za poništenje presude Vrhovnog suda, čime samo iskoristili sve pravne ljekove. Nije moje da kritikujem odluke suda, iako se ne slažem sa ovakvom. Čekam sada presudu Ustavnog suda”, kazao je Lepetić.

Ističe da je odluka Vrhovnog suda iskomplikovala situaciju jer je porodica Mađar vodila postupak za povraćaj imovine pred Komisijom za restituciju.

“Komisija u Baru je posljednje ročište imala u novembru prošle godine, ali odluku još nije donijela, iako je zakonski rok bio mjesec dana. Prošlo je skoro šest mjeseci, pisali smo urgenciju, ali odluke nema”, navodi Lepetić.

U međuvremenu je, kaže, opština Centar tražila izvršenje preko javnog izvršioca i uvedena je u posjed hotela.

“Sada vidimo iz medija da hoće da proda imovinu, iako postoji privremena mjera, kako me je obavijestio Ćaba Mađar, jer je zabranjen promet dok se ne okonča restitucija”, kazao je Lepetić.

 

Prvi na južnom Jadranu

Hotel “Plaža u Zelenici sagrađen je 1902. godine, po projektu dr Antala Mađara, penzionisanog konjičkog oficira iz Budimpešte. Po savjetu ljekara u ovaj kraj je došao iz zdravstvenih razloga, ali kako su mu često stizale posjete iz Mađarske, odlučio je da dogradi vilu u pansion i time otpočeo do tada u ovom kraju novu djelatnost turizam. Hotel je imao 30 soba sa 60 kreveta, kuhinju, svečanu salu. Do Prvog svjetskog rata bolje je bio popunjen zimi nego ljeti.

Tek između dva svjetska rata ljetnji turizam na Primorju odnosi primat. Za vrijeme Prvog i Drugog rata u hotelu je boravila vojska, a potom je nacio1 nalizovan 1948. godine. Novska opština je 1961. prodala hotel sarajevskoj I opštini Centar i od tada je bio dječije odmaralište. Godinama je napušten, zapušten i ruiniran.

(Cijeli tekst u današnjoj Pobjedi)

Foto: Flickr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *