Kineska grupa Hisense kupuje Gorenje

Dodajte komentar

Gorenje je izabralo kinesku grupu Hisense kao strateškog partnera, koje je ponudilo 12 eura za dionicu.
Ukupno su pristigle tri obavezujuće ponude, a dva ponuđača su bila pozvana na poboljšanje ponude, izvijestio je RTV Slovenije.

Gorenje je nakon primitka tri obavezujuće ponude od zainteresovanih strateških partnera iz Azije dva najbolja pozvao na poboljšanje ponude i nakon toga odabralo kinesku Hisense grupu, koja je ponudila 12 eura po dionici, pod islovom da stekne najmanje 50 posto plus jednu dionicu društva.

Pri odabiru najpovoljnijeg ponuđača uzimani su u obzir strateški elementi, koji su bili osnova za početak procesa pronalaženja strateškog partnerstva, izvedivost transakcije i cijena ponuđena dioničarima.

“Odabrani ponuđač se obavezuje najkasnije u roku od 15 dana da objavi namjeru preuzimanja u zakonskom roku, kao i ponudu za preuzimanje svim dioničarima”, naglasilo je Gorenje, koje na taj način okončalo postupak ispitivanja mogućnosti za strateško partnerstvo.

Prema nezvaničnim informacijama magazina Finance, tri kineske kompanije – Haier, Hefei Meiling i Hisense Electric – objavile su obavezujuće ponude za Gorenje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *