Facebook priprema vlastitu kriptovalutu

Dodajte komentar

S više od dvije milijarde aktivnih korisnika najveća društvena mreža svijeta vrlo je zanimljiva potencijalna platforma za prvu kriptovalutu koja bi ušla u masovnu upotrebu.

Najveća kadrovska rokada u istoriji Facebooka razotkrila je, između ostalog, kako u toj društvenoj mreži namjeravaju da rayviju tehnologiju blockchaina, iako nije još baš posve jasno u koju svrhu.

Dosadašnji šef Facebookovog Messengera David Marcus trebalo bi da preuzme vođenje tima zaduženog za razvoj blockchaina. Odgovaraće direktno Facebookovu direktoru tehnike Mikeu Schroepferu.

Vrlo se malo toga zna o tome čime će se grupa na čijem će čelu Marcus biti doista baviti. On sam naveo je kako će istraživati kako najbolje upotrijebiti blockchain u Facebooku te kako će početi od nule.

Suosnivač i glavni izvršni direktor najveće svjetske društvene mreže Mark Zuckerberg osobno je zainteresovan za kreiranje vlastite kriptovalute. Među ciljeve za ovu godinu uvrstio je istraživanje prednosti koje one i tehnologija blockchaina donose.

Nagađa se kako bi Facebook tu tehnologiju mogao upotrijebiti za rješavanje brojnih problema vezanih uz zaštitu privatnosti korisnika, koji su pod povećalo javnosti i vlasti i više država naročito došli nakon skandala s kompanijom Cambridge Analytica. Blockchain bi tako, recimo, mogao omogućiti potpunu kontrolu i nadzor korisnika nad njihovim podacima.

S druge strane, s dvije milijarde korisnika Facebook je potencijalno vrlo zanimljiva platforma za razvoj vlastite kriptovalute. U tome se već okušao Telegram, u kojem su lansirali vlastitu konkurenciju bitkoinu. Blockchain je takođe teoretski moguće koristiti za plaćanje korisnika za stvaranje i objavu sadržaja.

Poput Twittera i drugih, Facebook je zabranio oglašavanje kriptovaluta i inicijalnih ponuda tokena. To bi se moglo promijeniti nakon što Marcus i njegov tim dublje istraže mogućnosti koje blockchain nudi, piše Independent.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *