Tržišta: Ulagači oprezni nakon Trampove odluke

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro trguje se oprezno, dok su cijene nafte snažno porasle nakon što je dan prije predsjednik SAD-a Donald Tramp odlučio ponovno da uvede ekonomske sankcije Iranu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 0,40 posto, na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, na 12.914 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 5.520 bodova.

Na evropskim berzama vlada oprez, kao i juče na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Tramp objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovo uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Premda je Tramp poručio i da je spreman za pregovore o novom sporazumu s Iranom, njegova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih evropskih partnera. Uz to, američke sankcije mogle bi narušiti poslovanje mnogih evropskih kompanija koje rade u Iranu.

S druge strane, zbog bojazni ulagača da će sankcije narušiti ponudu nafte iz Irana, cijene ′crnog zlata′ snažno su porasle.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 posto, na 76,75 dolara, najviši nivo u tri i po godine.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela porasla 2,3 posto, na 70,60 dolara, blizu najvišeg nivoa od novembra 2014.

I na azijskim berzama jutros se trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na juče.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, na 22.408 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *