Odluka o povlačenju iz iranskog dogovora koštaće će Boeing i Airbus 40 milijardi dolara

Dodajte komentar

U utorak, dan kad je zemlja na trenutak stala, američki je predsjednik Donald Trump objavio odluku o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma ne bi li spriječio Iran u razvijanju nuklearne bombe. Isto tako, objavio je, Teheran neće biti pošteđen ni ponovnog uvođenja ekonomskih sankcija.

Posljedice tih sankcija, piše Bloomberg, neće osjetiti samo Teheran, već i američka aviokompanija Boeing, kao i evropski Airbus. Te su tvrtke trebale da obnove iransku avio flotu u dogovoru vrijednom 40 milijardi dolara, koji sada, nakon Trumpove odluke, pada u vodu.

Iranski avionui jedni su od najstarijih još uvijek operativnih aviona. U narednim je godinama planirana nabavka oko 500 aviona čime bi Teheran postao avio cwntar spreman da odmjeri snage i s avio-divovima poput Dubaija i Katara.

Prema podacima CNN-a, Boeing je trebalo iranskim aviokompanijama Iran Air i Iran Aseman Airlines da proda ukupno 110 aviona, a najviše, čak 50, modela 737 MAX 8. Taj je dogovor američka aviokompanija procijenila na 19 milijardi dolara. Iranska vlada, s druge strane, tvrdi da je dogovorena cijena bliža 10 milijardi dolara. Da se Boeing pripremao za ovakvu odluku govore i informacije koje prenosi Bloomberg da su “ispod radara” pronašli kupce za petnaestak modela 777-300ER koje su trebali da isporuče Iranu do kraja ove godine. Isto tako, smatraju na CNN-u, veliki proizvođač poput Boeinga koji već ima rezervu narudžbi od gotovo 6000 aviona, vrijednosti 486 milijardi dolara, neće imati prevelike probleme zbog ovog zaustavljanja dogovora, a sudeći po izjavama ni čelnici Boeinga nisu naročito zabrinuti.

“Konsultovatćemo se s američkom vladom i, kao i do sada, pouzdaćemo se u njihovo rasuđivanje”, kratko je komentarisao Gordon Johndroe, potpredsjednik Boeinga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *