Čista dobit Deutsche Telekoma porasla 33 odsto

Dodajte komentar

Deutsche Telekom grupa ostvarila je u prvom tromjesečju prihode od 17,9 milijardi eura, što je 3,9 posto manje nego godinu dana prije, pri čemu je čista dobit porasla gotovo 33 posto, pokazuje poslovni izvještaj tog njemačkog telekomunikacionog diva.

Prema izvještaju objavljenom u srijedu, čista dobit grupe DT iznosila je u prvom tromjesečju ove godine 992 miliona eura, što je za 32,8 posto više nego godinu dana prije.

Tako snažan rast zahvaljuje se velikom smanjenju gubitka od finansijskih aktivnosti, navodi se u izvještaju.

Čisti prihodi na organskoj osnovi, prilagođeni u vezi uticaja kursnih i promjena u sastavu grupe, porasli su, pak, za 3,1 posto na godišnjem nivou.

Prilagođena EBITDA DT-a, većinskog vlasnika Hrvatskog Telekoma, iznosila je u proteklom kvartalu 5,5 milijardi eura, isto kao i u prvom prošlogodišnjem tromjesečju, dok je na organskoj osnovi zabilježila rast od 6,6 posto.

U izvještaju se navodi i da je slobodan novčani tok u proteklom tromjesečju dostigao 1,4 milijarde eura, što je 12,5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Zahvaljujući povoljnom razvoju situacije u SAD-u, gdje je T-Mobile US povećao procjene poslovanja nakon snažnog prvog tromjesečja, Deutsche Telekom povećao je svoje procjene prilagođene EBITDA-e u cijeloj ovoj godini na 23,2 do 23,3 milijarde eura.

“Ostajemo na putu uspjeha u 2018. Naš profil rasta, jedinstven u našoj industriji, omogućuje nam ponovno povećanje procjena”, poručio je u izvještaju izvršni direktor DT-a Tim Hottges.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *