Šta kada ste prekvalifikovani za neki posao?

Dodajte komentar

Kao trener za karijeru, J.T. O’Donnell osnivač i direktor kompanije Work It Daily, primijetila je u skorije vrijeme porast broja onih koji traže posao a koji smatraju da ih poslodavci preskaču jer su previše kvalifikovani. Obično govore da osjećaju da su njihove godine problem. U stvarnosti, u pitanju je nešto što se zove „experience discrimination“ (diskriminacija na osnovu iskustva) i što utiče na njih.

Sa više od polovine radne snage koju čine milenijalci, od kojih su mnogi sada u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama, imaju vještine koje se takmiče sa onima koje ima iskusnija radna snaga, a to su bejbi bumeri. Ne samo da su jeftiniji, već nemaju to višegodišnje iskustvo koje se može pretvoriti u loše navike, strah od promjena i ubeđenje da imaju pravo na radno mjesto. Da, sa iskustvom dolaze percepcije sa kojima je teško raditi, što u suštini i pokreće ovaj problem. Prije nego što počnete da mrze milenijalce za krađu svih dobrih poslova, trebalo bi da znate da će i oni uskoro doživjeti istu sudbinu, jer globalizacija omogućava pristup visokoobrazovanoj, jeftinoj radnoj snazi. Kao primer J.T. navodi jednog poslodavca koji joj je u razgovoru rekao: „Zašto bih zaposlio jednog doktora nauka u Americi, kad mogu da unajmim troje za istu cijenu u Evropi?“

Tajna prevazilaženja diskriminacije na osnovu iskustava u toku intervju za posao je da znate kako da se obratite i prevaziđete prirodnu pristrasnosti koja dolazi uz to. Morate da računate na situaciju i da pretpostavljate da je regruter zabrinut zbog vaše sposobnosti da:

  • budete fleksibilni
  • poštujete autoritete
  • učite nove stvari
  • povezujete se na ličnom nivou sa svim generacijama
  • vidite potrebu za unapređivanjem vještina kako biste ostali relevantni na tržištu

Rješenje je da znate kako da odgovorite na bihejvioralna pitanja na način koji će regrutere natjerati da na vas gledaju drugačije. Na vama je da otklonite pristrasnost u glavama regrutera tokom intervjua. Razmijenjivanje priča koje prenose način na koji se odnosite prema gore navedenim pitanjima šalje poruku da nemate teret na ramenima i da možete da doprinesete timu.

Recimo da regruter vidi da ste na posljednjem poslu zarađivali 20 odsto više nego što bi on platio. On kaže: „Prekvalifikovani ste, i ostavili biste ovaj posao čim budete mogli da zarađujete više novca.“ Njegov strah je da vi osjećate da vrijedite više nego što on plaća. Takav poslodavac mora da čuje prije svega da novac nije vaš glavni pokretač, i da se nećete ponašati kao da ste iznad toga, jer ste bili ranije plaćeni više. Dobar odgovor može da bude: „Razumijem šta želite da kažete, ali dvije stvari su mi važnije od plate. Prvo, ova kompanija ima nevjerovatnu reputaciju da je napredna, i ne želim da moje vještine postanu zastarele. Smatram da bez obzira na manju platu ulažem u sebe kroz rad na nekom mjestu gdje moje vještine mogu sigurno da rastu i unaprjeđuju se. Plus, to mogu da uštedim jer neću uzimati dodatne časove ili drugu vrstu obuke van mog normalnog radnog vremena, a i volim da učim od drugih ljudi, posebno onih koji su se razvili sa potpuno drugačijim iskustvima, alatima i resursima. Želim da budem u kompaniji koja ima svež i brz pristup rastu. Danas to znači dobiti posao gdje je moj menadžer a i kolege su vjerovatno mlađi od mene. Trebaju mi da naučim kako da ostanem agilan u mojoj karijeri.“

Ako govorite iz perspektive u intervjuu koja govori o neizgovorenim pitanjima regrutera je tajna kako da dođete do njihovog povjerenja i, nadamo se, posla.

Za svakoga ko je pročitao ovaj članak i pomislio: „Nije fer, čitavu karijeru sam provodio u izgradnji mojih vještina, zašto ne mogu videti koliko je vrijedno moje dugogodišnje iskustvo? Oni su budale jer ne znaju šta dobijaju.“ Zakon ponude i potražnje ne pravi izuzetke. Kada se količina povećava, cijene padaju i konkurencija se povećava. Ako želite posao, morate dostaviti određenu cijenu i vrijednost. Šta poslodavci cijene i vrednuju je neko ko ispunjava njihove definicije lakog održavanja i prevelikih očekivanja. Na vama je da servirate tu poruku u intervjuu, ili ćete izgubiti posao od nekog manje iskusnog, a vjerovatno i mlađeg.

(PC Press)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *