Od zemljišta za elektranu na Možuri državi najmanje 10 miliona

Dodajte komentar
Ilustracija

Država bi od davanja u zakup zemljišta na Briskoj gori kod Možure, na kom bi trebalo da bude izgrađena solarna elektrana, godišnje mogla da prihoduje barem 331.056 eura, odnosno nepunih deset miliona eura za tri decenije.

Vlada je na posljednjoj sjednici naložila Ministarstvu ekonomije da raspiše tender za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini od 6.621.121 kvadratnih metara na 30 godina za “projektovanje, izgradnju, korišćenje i održavanje solarne elektrane, radi proizvodnje električne energije”.

Minimalna početna cijena zakupa za 12 mjeseci biće pet centi po kvadratu. Cijena tenderske dokumentacije je 5.000 eura, rok za dostavljanje ponuda tri mjeseca, a najviše bodova nosiće visina zakupnine zemljišta i broj novootvorenih radnih mjesta.

Prva faza solarne elektrane, jačine 50 megavati MW, mora biti izgrađena najkasnije 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, a druga do 200 MW dodatna 24 mjeseca.

Lokalitet Briska Gora nalazi se u tri katastarske opštine-Briska gora, Zoganje i Darza. Solarna elektrana predviđena je na površini od 2.930.243 kvadratna metra i za nju postoji prostorno-planska dokumentacija, dok za ostatak tek treba da bude donešena “na osnovu potrebe, odnosno idejnog rješenja ponuđača”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *