“Nestle” plaća preko 7 milijardi dolara za pravo da prodaje “Starbucks” proizvode

Dodajte komentar

Švacarski prehrambeni gigant “Nestle” objavio je da će platiti 7,15 milijardi dolara za pravo na prodaju “Starbucks”-ovih proizvoda izvan kafića tog američkog lanca.

“Starbucks” je “Nestle”-u prodao trajno pravo na prodaju kafenih i prehrambenih proizvoda na kojima godišnje ostvaruje prihode od dvije milijarde dolara. Sporazum ne uključuje “Starbucks”-ove kafiće, ali će “Nestle” prema sporazumu preuzeti nekih 500 “Starbucks”-ovih radnika u Sietlu.

Transakcija bi trebala biti zaključena do kraja godine, a dvije strane još moraju dobiti regulatorne dozvole. “Zahvaljujući prisutnosti i ugledu “Nestle”-a globalni kafeni savez doneće “Starbucks”-ovo iskustvo u domove miliona novih klijenata širom svijeta”, kazao je direktor “Starbuccks”-a Kevin Johnson, prenosi “Poslovni dnevnik”.

“Nestle” će na osnovu tog sporazuma osigurati snažnu platformu za dalji rast u regiji Sjeverne Amerike, navodi se u saopštenju švajcarske kompanije. “Transakcija predstavlja značajan korak za naše poslovanje s kafom, “Nestle”-ovu kategoriju proizvoda koja bilježi najveći rast”, istakao je izvršni direktor “Nestle”-a Mark Schneider.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *