Moguće ukidanje rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Na samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, koji će biti održan 17. maja, mogla bi ponovo da bude aktivirana inicijativa i potpisan sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u vladi Srbije Rasim Ljajić.

„Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji mogao da se potpiše sporazum o ukidanu rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana i pristupanje toj evropskoj direktivi, što znači da bi roming bio potpuno ukinut”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Ljajić je napomenuo da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će se to i dogoditi. On je podsjetio da je ranije postojala inicijativa za potpuno ukidanje rominga na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno da se i te zemlje priključenje tzv. Direktivi za ukidanju rominga u EU, koja je za članice EU potpuno i ukinula roming.

„Tako bi i zemlje koje su u procesu pristupanja EU, u različitim fazama, takođe, pristupile tom sporazumu na osnovu kojeg bi svi građani kada putuju u zemlje EU plaćali iste cijene usluga kao u domaćem saobraćaju. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumijevalo promjenu tog dokumenta”, naveo je Ljajić.

Ljajić je podsjetio na još jednu inicijativu za ukidanje rominga, koja nema veze sa Bugarskom, koja se odnosi na tzv. zapadnobalkansku šestorku, odnosno šest ekonomija Zapadnog Balkana – „pet zemalja, plus Kosovo”.

„Mi smo prije tri godine potpisali sporazum sa Makedonijom, BiH i Crnom Gorom. Tada je Albanija bila van toga, a sada i Kosovo i Albanija žele da se priključe tom sporazumu i da imamo ukinut roming za šest ekonomija ovog regiona”, naveo je Ljajić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *