Delegacija Privredne komore posjetila Mesopromet, Upravni odbor održao vanrednu sjednicu

Dodajte komentar

Delegacija Privredne komore Crne Gore obišla je fabriku Mesopromet u  Bijelom Polju koju je 30. aprila zahvatio požar pričinivši veliku  materijalnu štetu. Uništeni su proizvodni objekti, moderne mašine,
zalihe proizvoda i upravna zgrada sa kompletnom arhivom i  dokumentacijom.

Poruke solidarnosti privrednika vlasniku Mesoprometa Hilmiji Franci  prenijeli su predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović,  predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović, potpredsjednica  Ljiljana Filipović, te izvršni direktori kompanije Stadion Vojin  Žugić i Comp Comerc grupe Ranko Jovović.

Predsjednik Komore Vlastimir  Golubović ocijenio je da je požar u jednom od  najvećih mesoprerađivača u državi veliki udar ne samo za ovu  kompaniju, zaposlene i porodicu Franca, već i za cijelu privredu.

“Mesopromet je nosilac razvoja na sjeveru Crne Gore i jedan od  najznačajnijih privrednih subjekata u državi. Privredna komora će  pomoći Mesoprometu, kao što bi i svim poslovnim subjektima ako se  nađu u sličnoj situaciji, da što brže, efikasnije i lakše prebrodi  ovu situaciju, uz nepodijeljenu solidarnost svih njenih članica”, rekao je Golubović.

Upravni odbor Privredne komore Crne Gore vanredno je zasijedao 3. maja 2018. godine u proširenom sastavu i raspravljao o modalitetima podrške kompaniji Mesopromet čiji su objekti, mehanizacija i zalihe izgorjeli u velikom požaru krajem prošlog mjeseca.

Upravni odbor je zaključio da se preduzeća koja posluju u okviru kompanije Mesopromet: Franca marketi, Mesopromet Franca, Farma Franca, Ekomeso, Franca turs i Prehrana Pljevlja oslobode plaćanja članskog doprinosa Privrednoj komori za 2018. i 2019. godinu. Privredna komora će učestvovati zajedno sa Ministarstvom poljoprivede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije i Investiciono razvojnim fondom u finansiranju izrade projektne dokumentacije za nove objekte kompanije Mesopromet.

Upravni odbor preporučuje trgovačkim lancima da skrate rokove plaćanja, a dobavljačima da odlože izmirenje obaveza, kako bi se što prije obezbjedila finansijska sposobnost kompanije Mesopromet. Svim privrednim subjektima, koji obavljaju istu ili sličnu djelatnost, preporučeno je da svoje proizvodne i druge kapacitete stave na raspolaganje kompaniji Mesopromet, a kupcima koji imaju logističku mogućnost da olakšaju distribuciju njenih proizvoda, u cilju bržeg oporavka bjelopoljske kompanije.

Privredna komora preporučuje Vladi i IRF-u, kao i poslovnim bankama, da sagledaju mogućnost stavljanja moratorijuma na otplatu kreditnih sredstava (rata i kamata) kompaniji Mesopromet. Ubrzo će biti organizovana sjednica Odbora banaka, drugih finansijskih organizacija i osiguranja gdje će biti razmotrena mogućnost da ove organizacije na sličan način pomognu oporavak bjelopoljske kompanije.

Preporučeno je Vladi i IRF-u da prošire izloženost Fonda za situacije kada privredni subjekti pretrpe štetu usljed više sile ili ljudske radnje koja se nije mogla predvidjeti ili spriječiti. Takođe, Komora preporučuje ovim institucijama da po najpovoljnijim uslovima i sa grejs periodom, u okviru kog se ne bi plaćale kamate, odobri novi kredit kompaniji Mesopromet.

Privredna komora preporučuje Vladi da izmijeni Uredbu o podsticanju direktnih investicija na način što bi utvrdila obaveznu subvenciju za zadržavanje radnog mjesta čije je postojanje ugroženo usljed više sile ili ljudske radnje koja se nije mogla predvidjeti ili spriječiti.

Preporučuje se opštini Bijelo Polje da sagleda mogućnost oslobađanja kompanije Mesopromet od obaveze plaćanja poreza na imovinu, kao i obaveze plaćanja svih taksi i naknada koje se plaćaju na lokalnom nivou za 2018. i 2019. godinu.

Upravni odbor je obavezao Stručnu službu Privredne komore da prati i mjesečno izvještava Upravni odbor o stepenu realizacije preporuka u vezi sa kompanijom Mesopromet.

Učestvujući u radu sjednice, predsjednik Odbora direktora IRF dr Zoran Vukčević ocijenio je da je najvažnije da Mesopromet opstane na tržištu, a za to je sada potrebno da mu se ustupe proizvodni kapaciteti, tim prije što je turistička sezona u toku koju ova kompanija mora da iskoristi. Naveo je IRF već razmatra mogućnosti moratorijuma za kredite koje je odobrio Mesoprometu, a da bi slično rješenje trebalo preporučiti i bankama. IRF je iskazao spremnost da učestvuje u finansiranju projektne dokumentacije za novu zgradu Mesoprometa i pozvao Komoru i resorna ministarstva da isto učine. Vukčević je potencirao da je od najveće važnosti da 1.300 radnika Mesoprometa i povezanih kompanija zadrži posao, te je još jednom istakao da je u tom cilju od presudne važnosti da Mesopromet očuva proizvodnju za što je neophodna solidarnost partnerskih kompanija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *