Izgubili sve klijente: Gasi se kompanija Cambridge Analytica

Dodajte komentar

Britanska konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja se našla u centru skandala zbog zloupotrebe privatnih podataka desetine miliona korisnika društvene mreže Facebook, zatvara se, piše BBC.

Ta kompanija je optužena za nepropisno korišćenje podataka u političkim kampanjama.

Podaci oko 87 miliona korisnika Facebook-a bili su nepropisno podijeljeni sa konsultantima u nekim političkim kampanjama, uključujući predsjedničke izbore u Americi.

Skandal je izbio kada se saznalo da su privatni podaci miliona korisnika Facebook-a na nepropisan način završili u rukama firme Cambridge Analytica, koja ih je koristila u radu za predsjedničku kampanju Donalda Trampa.

Evropska komisija je ranije saopštila da je moguće da su lični podaci do 2,7 miliona evropskih korisnika Facebook-a bili prebačeni na neprikladan način firmi Cambridge Analytica.

Zvaničnici kompanije Cambridge Analytica naveli su da su poslije skandala izgubili sve klijente i da su morali da proglase bankrot, prenosi N1.

Portparolka Klarens Mičel rekla je za BBC da je ta kompanija u poslednjih nekoliko mjeseci bila na meti brojnih neosnovanih optužbi, uprkos pokušajima da ispravi stvari.

Mičel je kazala da aktivnosti firme Cambridge Analytica “ne samo da nisu bile ilegalne, već su i široko rasprostanjene u onlajn oglašavanju kako u političkim tako i u komercijalnim arenama”.

U društvenoj mreži i reklamnom gigantu, kompaniji Facebook, odbili su da komentarišu ovu vijest.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *