Egipatski milijarder uložio pola bogatstva u zlato

Dodajte komentar

Dok mnogi vide znakove upozorenja na tržištima, ali još ne preduzimaju ništa, egipatski milijarder Naguib Saviris odlučio je da krene u akciju. Uložio je polovinu svog bogatstva od 5,7 milijardi dolara u zlato.

U intervjuu za Blumberg, Saviris je rekao kako vjeruje da će cijene zlata porasti i sa trenutne vrijednosti od nešto više od 1.300 dolara dostići 1.800 dolara po unci, dok će, s druge strane, “precijenjena” tržišta dionica krahirati.

“Naposljetku imate Kinu koja neće prestati da ulaže u zlato. Uostalom, ljudi imaju tendenciju da investiraju u taj plemeniti metal za vrijeme krize, a trenutno postoji puno kriza”, rekao je egipatski milijarder. “Pogledajte Bliski istok i ostatak svijeta, a gospodin Tramp, ne pomaže.”

Međutim, američki predsjednik Donald Tramp pomaže Savirisu na jedan način. Ako dođe do sjevernokorejskog mirovnog sporazuma, egipatske investicije u tu zemlju mogle bi mu se napokon isplatiti. Naime, Saviris je osnovao prvi telekom u Severnoj Koreji, “Koryolink”, koji posluje u sklopu njegovog “Global telekom holding” (nekadašnji Orascom Telecom Holding).

Ovaj drugi najbogatiji Egipćanin rekao je da bi mu sporazum omogućio povraćaj nekih investicija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *