Azijske berze porasle, dolar oslabio

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u ponedjeljak su cijene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija i smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu nakon uspješnog samita između Sjeverne i Južne Koreje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,9 %, nakon što je prošle nedjelje blago oslabio.

Pritom su cijene akcija na berzama u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,5 %. U Šangaju i Tokiju se zbog praznika danas ne radi, pa je obim trgovanja manji od uobičajenog.

Azijske ulagače ohrabrili su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija, a tržišta su podržana i nadom ulagača da Sjeverna Koreja više neće prijetiti nuklearnim programom nakon prošlonedjeljnog uspješnog samita između lidera dvije Koreje.

Zbog toga ulagače nije obeshrabrio ni podatak, objavljen u petak, o sporijem nego što se očekivalo rastu američke ekonomije, najvažnijeg izvoznog tržišta azijskih kompanija.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a ojačao je u prvom tromjesečju 2,3 odsto na godišnjem nivou, znatno sporije u odnosu na 2,9 postotni rast u prethodnom kvartalu.

To je posljedica najslabijeg rasta lične potrošnje u poslednjih gotovo pet godina. No, analitičari smatraju da je ovo usporavanje privremeno jer bi porezne promjene i rast plata trebali ubuduće podstaći potrošnju.

I dok cijene akcija rastu, cijene nafte su jutros pale, što je, među ostalim, posljedica jakog dolara.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula 30-ak centi, na 74,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 18 centi, na 67,90 dolara.

Na valutnim tržištima dolar je malo oslabio nakon što je prošle nedjelje prema korpi valuta ojačao 1,5 odsto, što je bio njegov najveći nedjeljni dobitak od kraja 2016. godine.

Jutros je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo na 91,56 bodova, nakon što je u petak dostigao 91,67 bodova, najviši nivo od 12. januara.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti blago ojačao na 109,15 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 109,05 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je,stabilan, pa se cijena eura kreće na nivoima od petka, oko 1,2130 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *