Vlasnik Amazona Jeff Bezos za dan zaradiio 12 milijardi dolara

Dodajte komentar
Jeff Bezos

Američki gigant u segmentu internet trgovine „Amazon“ u prvom tromesečju ove godine ostvario je rast prihoda od 43 odsto, odnosno 51 milijardu dolara, podstaknut rastom internet kupovine u SAD.

Takođe, „Amazon“ je više nego udvostručio neto dobit, a tokom prva tri mjeseca ona je porasla na 1,6 milijardi dolara, dok je u istom periodu prošle godine dobit iznosila 724 miliona dolara.

Zbog tog rasta Džef Bezos je u samo jednom danu postao bogatiji za 12 milijardi dolara, kako piše Bloomberg, i sada vrijedi 134 milijarde dolara, čime je ubjedljivo najbogatiji čovjek na svijetu.

Kompanija se nedavno našla na meti američkog predsjednika Donalda Trampa, koji tvrdi da “Amazon” ne plaća dovoljno poreza. Takođe, tvrdio je da “Amazon” potkrada američku poštu “US Postal Service”, koja, kaže Tramp, gubi prosječno 1,50 dolara za svaki paket, koji isporučuje za “Amazon”.

Analitičar finansijske kuće “Wedbush Securities” Michael Pachter izjavio je za Reuters da je uspjeh Bezosa njegova najbolja moguća osveta američkoj administraciji zbog pretnji oko poreza na prodaju i neplaćanja dovoljnog i fer udjela.

“Amazon” je saopštio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Sjevernoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u poređenju sa 20,9 milijardi dolara u prvom tromjesečju prošle godine.

Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 miliona dolara.

„Amazon Web Services“, platforma za “cloud” poslovanje, koju koriste brojne velike kompanije, u prva tri mjeseca 2018. godine ostvarila je, takođe, dobre rezultate.

Ekonomski online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *