Hrvatska otpisuje dugove blokiranim građanima

Dodajte komentar
zagreb

Premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković, ministar finansija Zdravko Marić i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković predstavili su mjere Vlade za rješavanje problema blokiranih građana, piše Večernji list.

Proteklih mjeseci radili smo na mjerama za rješenje problema blokiranih. Prošli petak stigle su dobre vijesti: suficit je 2,75 mlrd. kuna, potpisivanje ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, nova saradnja s Kinom, nacionalni program reformi, zamah za investicije – sve je to dio odlučnosti Vlade da se bavi onim što je bitno, a bitan je standard građana i ekonomski rast i razvoj”, rekao je Plenković i dodao: “Danas predstavljamo kako jednim paketom riješiti insolventnost građana čiji su računi blokirani duže vrijeme. Ovo je problem koji se proteže čitav niz godina, generisan posebno kroz vrijeme krize, zadnjih 10-ak, 11 godina. Istovremeno želim da pošaljem i jasnu poruku: ispunjenje obveza je standard koji se mora poštivati. Bez poštovanja tih načela nema vladavine prava, ni standarda na kojima je zasnovano naše članstvo u EU.”

 

Plernković je na press konferenciji predstavio mjere/zakonske predloge za rješavanje dugova.

“U prilici smo da predložimo tri zakona: prvi je Zakon o otpisu dugova privatnim građanima: dugovanja državi, područne jedinice, pravne osobe povezane s državom: HEP, HRT i slično – do maksimalno 10 hiljada kuna po osnovi glavnice. To se odnosi na oko 11 hiljada građana. Za oko 11 hiljada ljudi dug će se smanjiti za oko milijardu kuna.”

Podsticajna mjera za povjerioce druge kategorije: banke, štedionice, kartičarske kuće – u slučaju da odluče otpisati dug do iznosa glavnice od 10 hiljada kuna, njima će se otpisati porez na dobit za iznos otpisanog duga. Usto ide i podsticajni model reprogramiranja poreskog duga za blokirane građane.

Drugi je Zakon o sprovođenju izvršenja nad novčanim sredstvima: predlaže se obustava izvršenja ako se nije naplatila u roku od tri godine: procenat naplate je nakon tri godine manji od jedan posto. Ovom mjerom ne dira se u sam dug, niti će oni biti otpisani. Cilj je obustaviti izvršenje na njihovim računima – s ovom mjerom 71 hiljadu manje blokiranih, a dug s obje mjere smanjiće se za nešto manje od 32 mlrd. kuna.

“Treći je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o stečaju potrošača; želimo da uvedemo pojednostavljeni postupak stečaja: ciljana grupa građani blokirani duže od tri godine, čija glavnica ne prelazi više od 20 hiljada kuna.”

Na dan 31. marta oko 80 hiljada građana u tom statusu.

Izvor: Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *