Norveška – prvo bezgotovinsko društvo u svijetu

Dodajte komentar

Iako je delovalo da će to biti Švedska, Norveška je, praktično, prvo bezgotovinsko društvo u svijetu. Ovu vijest je saopštio Jon Nicolaisen, jedan od najstarijih donosilaca ekonomskih odluka u toj bogatoj evropskoj državi.

“Nivo korišćenja gotovine u transakcijama kod nas je već toliko nizak da možemo da smatramo kako smo nacija u kojoj je keš suvišan”, objasnio je Nicolaisen, tvrdeći da se koristi manje od tri odsto novčanica i da na plaćanje njima otpada deset odsto svih transakcija u Norveškoj. Tamo je uobičajeno da se i kafa plaća karticom, odnosno, elektronskim putem.

“Nema to veze sa mjerama Centalne banke ili slično, već je odraz želje svih koji novac koriste svakodnevno, a to su svi potrošači”, istakao je ekonomista.

Kako je rekao, ne žele da likvidiraju keš, već će on postepeno sam da nestane zbog rasta broja alternativnih transakcija. Kao što smo pomenuli, susjedne Švedska i Finska sve više beže od fizičkog novca, pa ugledni Nicolaisen zaključuje da bi on mogao potpuno da iščezne u cijelom svijetu u narednih deset godina.

Business Insider je 2015. godine pisao kako je Švedska “mjesto gdje ako koristite previše keša, banka zove policiju jer smatraju da ste terorista ili kriminalac”.

Svijest o državi bez keša sve je veća i u Velikoj Britaniji gdje više od 40 posto građana vidi sebe u budućnosti u kojoj za plaćanje ne koristi keš.

Nicolaisen na kraju zaključuje kako bi gotovina mogla u potpunosti da nestane u narednih deceniju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *